Vér

A hallgatók véradást szerveztek tegnapra az iskolában. Ilyen eseményen most láttam először számítógépet. Amikor bemondom a nevemet, megnézik, benne vannak-e az adataim a laptopban, mert akkor egy sor adatot nem kell újra felvenni. Nincsenek benne, pedig benne lehetnének, mert voltam már többször véradáson, csak éppen a Duna másik partján. Az adatok nyilván egy másik adatbázisban vannak, ami nincs összekötve az itt használttal.

Várakozás közben diskurálunk egy kicsit a hadműveletet irányító egészségügyis szakemberrel. Jól beszél angolul, amire itt szükség is van, mert a diákság nagy része nem tud magyarul, a tolmácsolásba többen is besegítenek, én is rájövök, hogy nem tudom, hogy van angolul: „véna”. A szavaiból kiderül, nagyon jól látja, mekkora segítséget jelentenének a munkájukhoz az integrált informatikai rendszerek. Most, ha szükségük van valamire vagy ellenőrizni akarnak valamit, többnyire „betelefonálnak” különböző helyekre, pedig ha ez a laptop rádión rá lenne kötve egy jól szervezett központi adatbázisra, mennyivel egyszerűbb lenne az élet…

Ha már itt tartunk, a harvardos Andrew McAfee legújabb cikkében (Harvard Business Review, 2006. november) van egy példa az egészségügy világából. Egy bostoni kórház 2002-ben új informatikai rendszer vezetett be. Az addigi kézi receptírást online megoldással váltották fel. A rendszer automatikusan ellenőrizte, hogy a felírt gyógyszerek együtt nem alkotnak-e valamilyen káros kombinációt, majd automatikusan továbbította a rendelést a kórházi patikába. A bevezetést követő ellenőrző mérések egyértelműen mutatták az alkalmazás előnyeit. Mégis, az orvosok hevesen ellenálltak. Azt állították, hogy a számítógép lassú, a hibaellenőrzés pedig nem működik. A tiltakozás olyan heves volt, hogy a kórházi vezetés az osztályok többségében visszavonulót fújt. A recepteket ma papírra írják és faxon továbbítják a patikába.

Ami történt, az McAfee szerint természetes, gyakran előforduló jelenség, nem kellett volna, hogy meglepje a kórház vezetőit. Az orvosok, miközben a rendszer lassúságára és pontatlanságára panaszkodtak (valószínűleg gyors volt és pontos), igazából az átláthatóság, az ellenőrzés, a folyamatok szabványosítása ellen tiltakoztak, amit saját szabadságuk korlátozásaként éltek át. Ezzel a magatartásukkal nincsenek egyedül, másutt is így szokott ez lenni, legfeljebb az orvosoknak másoknál erősebb az érdekérvényesítő képessége.

Általános jelenség, mondja McAfee, hogy ha egy új informatikai rendszer diktálni kezd a felhasználóinak, csökkenti a szabadságukat, a munka feletti kontrolljukat, akkor a bevezetés ellenállást vált ki, akkor is, ha egyébként az előnyei nyilvánvalók. Egyebek között azért fut zátonyra annyi informatikai projekt, mert ezzel nem számolnak. Sokkal könnyebb az olyan alkalmazások bevezetése, amelyek alkalmazása önkéntes, az alkalmazók pedig úgy érzik, szabadabbak lettek, kitágult körülöttük a tér.

Mindehhez McAfee professzor tanulságos elméleti hátteret szolgáltat, de azt már nem írom le, hiszen ott a cikk. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.