Válság? Miféle válság?

Hallgatom a híreket, olvasom az újságokat, nézegetem az árfolyamgörbéket. Válság van, hallom mindenfelől. Hogy minek a válsága, arról biztosan sokat fognak még vitatkozni. De vajon válságban van az infokommunikációs szektor? Válságban vannak a szektor vállalatai?

A jelekből ítélve nem hinném. Ez a válság most nem az infokommunikációs szektor válsága. Volt ilyen válság is, de az hét-nyolc évvel ezelőtt volt: tömeges csődök, hatalmas tőzsdei zuhanások, megugró munkanélküliség, gazdátlan eszközök árverése. Most nincs erről szó. A közelmúltban a szektor nagyvállalatai biztonságos, szolid befektetést jelentettek. Pénznek sincsenek híján, elég megnézni egyes cégek mérlegét, talán túlságosan is sok ott a készpénz. A szektor nagy cégei Amerikában vannak, nekik jól jöttek az exportbevételek, kedvező volt a dollár gyengesége. Ha van pénz, kevesebb hitelt kell felvenni, vagyis a jelenlegi hitelválság hatása sem olyan kínos, mint más, jóval hiteligényesebb iparágakban. Kétségtelen, hogy vannak bejelentett nagy létszámcsökkentési akciók, de ezek egy részére valószínűleg a mostani gazdasági problémák nélkül is sor került volna (lásd pl. HP, eBay).

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a szektornak nem lesznek problémái, nem csapja meg a válság szele. A legnagyobb veszély a kereslet visszaesése: ha más iparágak cégei bajba kerülnek, kénytelenek lesznek visszafogni a kiadásaikat, megnyirbálják tehát a hardverre, szoftverre, informatikai szolgáltatásokra szánt összegeket is. Az informatikai beruházások egy része a „halasztható” kategóriába tartozik, úgy működik, mint az autópiac: most nehéz idők járnak, várjunk a vásárlással, elmegy a régi autónk még egy-két évig, aztán majd meglátjuk, mi lesz.

Amúgy most a szektor hagyományosan legjobb negyedéve, az év utolsó három hónapja van soron: az informatikára szánt pénzeket el kell költeni, a padlást ki kell söpörni, a jövő év elején elinduló rendszereket át kell adni. Ha lesz jelentős visszaesés a keresletben, az leginkább a jövő évi informatikai költségvetésekben fog megmutatkozni. Megjósolhatatlan, hogy ez milyen mértékű lesz, meddig várnak majd a felhasználók az elhalasztott beszerzésekkel, mikor jön lendületbe ismét a gazdaság. A technológiai cégek számára – érthető okokból – leginkább a banki kereslet kiesése lehet fájdalmas.

Milyen hosszabb távú hatásokra számíthatunk? A keresletre idővel várhatóan pozitív hatással lesznek a válságot követő, informatikai megoldásokat is igénylő racionalizálási, ésszerűsítési, szabályozási akciók. Ugyanakkor a felhasználók körében feltehetően tovább fog erősödni a „kevesebbért többet” mozgalom, vagyis kínálati oldalon azok a cégek járnak jól, amelyek erre a lóra tesznek: lendületet kaphat a szerverkonszolidáció, a „cloud computing”, nőhet a szolgáltatási megoldások népszerűsége.     

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.