Vállalkozás

Még valamikor a kilencvenes évek közepén részt vettem egy vállalkozóképzési programban. Több napos volt, vaskos tananyagcsomag készült hozzá, bejártuk vele az országot. Egyszer még egy sztriptízbáran is előadtam, ott éppen nem volt szezon, őszi köd ereszkedett az alföldi tájra, a szervezők pedig jó, mindennel felszerelt helyszínnek találták. Tényleg az volt, csak a színes lámpák zavartak egy kicsit.

Azóta tudom, hogy vállalkozók számára képzési programot szervezni nehéz feladat, különösen akkor, ha azok tényleg a vállalkozásukból élnek. Ugyanakkor ismerem a statisztikákat is, nagyjából tudom, milyen kevés vállalkozás tud igazán gyökeret verni, megkapaszkodni, mindenféle nehézségeket, növekedési kríziseket túlélni. Azzal is tisztában vagyok, hogy az egyik legnagyobb probléma a tőke, a befektetők hiánya. A tőke viszont óvatos, ami nem csoda, hisz ő is ismeri a halandósági statisztikákat.

Leginkább olyan képzési programokra lenne szükség tehát, amelyek képesek közvetítő szerepet játszani a vállalkozók és a befektetők között: kaput nyit az előbbieknek a tőke felé, miközben csökkenti az utóbbiak kockázatát.

Az iskola, ahol dolgozom, még az idén egy új vállalkozóképzési programot indít útnak. A partner a Cisco. A két szervezet még valamikor a nyáron kereste meg egymást. A Cisco nagyszabású akcióra készül. A minta a cég hálózati akadémiája, egy képzési világhálózat, ami itthon is sok oktatási intézményben működik. A stratégia alapgondolata egyszerű: a piacot fejleszteni kell. A világon egyre több nagy informatikai cég fordul a kis- és középvállalatok felé. Elemi érdekük, hogy minél több jól megalapozott, növekedésre, fejlődésre képes, és persze az informatikai eszközök iránt érdeklődő vállalkozás legyen szerte a nagyvilágban. A hálózat kiépítéséhez és működtetéséhez partnerekre van szükség: iskolákra, érdeklődő befektetőkre, vállalkozókat összefogó szövetségekre, kamarákra, a vállalkozók ügyét felkaroló kormányhivatalokra, pályázati programokra.

Néhány találkozó után úgy döntöttünk, hogy az első, kísérleti programot még az idén meghirdetjük és megtartjuk. A tervek szerint a jövőben háromféle programnak kell majd futnia: egy a kezdő vállalkozóknak, egy a már beindult és éppen növekedési pályát kereső cégeknek, és egy az informatikai vállalkozásoknak. A második kört megcélzó kísérleti programhoz a partnert a budaörsi ipari és innovációs parkban találtuk meg. Velük már több közös programunk volt, az iskola hallgatói rendszeresen kapnak tőlük jobbnál jobb projekteket, akciótanulási feladatokat.

November 28-án közös sajtótájékoztató az iskolában. Decemberben az első programra koncentrálunk, majd nagyszabású, jórészt multimédiás tananyagfejlesztési és -adaptálási feladatok jönnek. Az oktatási hálózat építését is meg kell kezdeni, vagyis jó, megbízható oktatási partnereket kell találni szerte az országban.

Mikor leszk elégedett? Akkor, ha sikerül betölteni a vállalkozók és a befektetők közötti, a bejegyzés elején emlegetett közvetítői szerepet.     

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.