Valami 2

Film: Valami Amerika 2. Kellemes csalódás. A második – eredetileg valószínűleg nem is tervezett – részek ritkán szoktak jól sikerülni. Nagy a csábítás újabb bőrt lehúzni a rókáról, lehetőleg minél könnyebben: akik bejöttek az első részre és látták, hogy jó, biztos bejönnek a másodikra is, azt gondolván, hogy az is jó. Ha mégse, utánunk az özönvíz, a jegy már ki van fizetve, pénz a kasszában, legfeljebb nem lesz harmadik rész. Nem tervezett, mégis jó második részt nehéz csinálni, mert az első részben eldurran a rendelkezésre álló puskapor, a poénok le vannak lőve, valami egészen újat kellene kitalálni, hogy ismét a régi lendületbe jöjjön a gépezet.

A Valami Amerika 1 elég jó film volt. Voltak benne jó bemondások, vicces jelenetek, de igazából nem ettől volt jó. A vicces bemondás, egy-egy röhögtető jelenet olcsó poén. Az is megérti, aki addig nem is követte a filmet, mert kukoricát pattogtatott a konyhában, éppen most jött be, fogalma sincs, hogy mi történt eddig, de  ennek nincs is jelentősége. A drága poén lassabban, módszeresen épül, meglep, esetleg meghökkent, a kukoricás fickó pedig értetlenül kérdi, hogy ti most min is röhögtök tulajdonképpen. Az Amerika 1-ben ilyen poénok is voltak, ezektől volt igazán jó.

A 2. rész már nem ilyen, felépített poén már nincs, ami volt, az ellőtték az első részben. Mindenkit ismerünk, mindenkit kiismertünk, senki sem hoz valami újat, valami meglepőt. Régi figurák, jellemek, szituációk felmelegítve, ami új, az könnyen kiszámítható. Ennyiben csalódás. Kellemes csalódás, mert ennek ellenére nézhető. A közönség pontosan érzi a különbséget. Az első részen harsányan nevetett. A másodikon csak mosolyog. Ez nem rossz, de kevés az üdvösséghez. A filmben ott van egy mai tucatvígjáték minden kelléke: vetélkedőkből, sóműsorokból ismert arcok, szintetizátorzene, poénnak szánt trágárság, rendőrbosszantás, leszbicsók stb. És van benne még valami: néhány nagyobb kaliberű színész aprócska, gyakorlatilag nullával egyenlő szerepben. Vajon miért?    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.