Úr az űrből

Charles Simonyi visszajött az űrből, és ellátogatott Magyarországra. Scott Rosenberg könyvében többször is találkoztam a nevével. Simonyi 2002-ben eljött a Microsofttól és megalapította az Intentional Software nevű céget. Hogy miért? „A szoftver ma az útszűkület a digitális bőségszarun” – mondta egyszer. A chipek Moore törvényének megfelelően exponenciális fejlődési görbét mutatnak, a szoftverek viszont nem bírják ezt az iramot, óhatatlanul lemaradnak – hacsak nem változtatunk a kódírás módján.

Űrben járt hazánkfia szerint az egyik probléma az, hogy túl sokat várunk a programozóktól. Egyrészt pontosan meg kell érteniük, hogy a felhasználók mit is akarnak, másrészt le kell fordítaniuk ezt a kívánságot a számítógép nyelvére. „Szerintem ez két különböző szerep – mondja Simonyi -, az egyik az adott probléma szakértőjéé, a másik a szoftvermérnöké.” 

Az Intentional Software célja az előbbiek segítése a géppel való kommunikációban. Az ilyen ember valamilyen szakterület szakértője, legyen az akár a gyógyszergyártás, akár a légiközlekedés. Simonyi, ha jól értem, olyan eszközöket akar adni nekik, amelyek segítségével strukturált módon el tudják magyarázni a masinának igényeiket és szándékaikat. Problémákat definiálhatnak a gép számára érthető módon, az pedig majd lefordítja őket a saját kódnyelvére. Ha ez sikerül, a programozók szerepe is megváltozik: magát az alkalmazást a szakterületi ember konstruálja és fejleszti, a szoftveresek feladata a fenti eszközök elkészítése lesz.

Mi lesz ebből, teszi fel a kérdést Rosenberg: a gépek fogják jobban érteni az embereket, vagy az embereket vesszük rá arra, hogy gép módjára kommunikáljanak?   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.