Új média

Bloggerek, wikisek, podcastingosok és egyéb webkettős népek biztos hírül adták már, de én is csatlakozom hozzájuk: a The Economist április 22-i száma egy egész mellékletet szán az “új médiának”. Az ilyen Economist-mellékletek cikkekből állnak, amelyek leginkább olyan témákat tárgyalnak, amelyekkel a lap már korábban is foglalkozott, de így összegyűjtve mégis új tartalmat és dimenziót kapnak.

A fő mondanivaló: a média világában mélyreható változás indult el. Nem forradalomra kell gondolni, mondja a szerző (vagy mondják a szerzők, mert a The Economist-nál ezt sosem lehet tudni), hanem lassú, evolúciós jellegű átalakulásra. Az egy irányú, arisztokratikus médiát felválja a személyes és részvételre alapozott “népi” média. Azok, akik eddig csak fogyasztották a média termékeit (nézték a tévét, olvasták az újságokat, beültek a moziba), most beleszólnak és beszólnak, tartalmakat gyártanak és tesznek közzé, vitatkoznak, szerveződnek, véleményt nyilvánítanak. Szóval blogot írnak, fórumoznak, podcastingoznak, wikiznek és egyéb webketős dolgokat művelnek, fent élnek a hálón, nyitva tartanak maguk körül egy egész sor kommunikációs csatornát. A hagyományos média pedig kénytelen alkalmazkodni. A hagyományos média, már ha valaki tudja még egyáltalán, hogy mi az a média és mi az, hogy médiavállalat. Mert ezt már egyre kevésbé lehet tudni, mindenféle üzleti modellek formálódnak körülöttünk és versenyeznek egymással.

A melléklet a közismert “újmédiás” jelenségekkel foglalkozik: a blogokkal, a netes újságírással, a wikikkel, a podcastinggal. A technika a háttérben marad, a lapot inkább a gazdasági és a társadalmi hatások érdeklik. A hangvétel kiegyensúlyozott, az írásokban optimista és pesszimista vélemények egyaránt megjelennek. Érdemes felfigyelni a legutolsó mondatra: “Minden társadalomnak olyan médiája lesz, amilyet megérdemel.” Ez eddig is igaz volt, de mostantól pláne az lesz. A technika semleges, a jót és a rosszat egyaránt képes megjelenteni és felerősíteni. A média olyan lesz, mint akik csinálják és akiknek csinálják, ez a két kör pedig egyre inkább összefonódik, összekeveredik.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.