Tünetek

Az új év az informatikai piacon is a válság jegyében indul. Folyamatosan bővül a tünet-gyűjteményem. Néhányat már feljegyeztem ide, például az élénkülő érdeklődést az olcsóbb nyitott forráskódú programok iránt.

Most itt egy új: látványos növekedés tapasztalható az internetes bűnözés területén. A McAfee jelentése szerint a fertőzött „zombi” gépek száma a legutóbbi negyedévben megnégyszereződött. A valószínű ok: az emberek többet használják a hálót, olcsó áruk, piaci információk után kutakodnak, ahol pedig nagyobb lesz a nyüzsgés, ott elszaporodnak a zsebtolvajok. Az adathalászoknak a növekvő munkanélküliség ad több lehetőséget: hamis álláshirdetésekkel gyűjtenek személyes adatokat.

Válságok idején a vállalatok megítélésében nagyobb szerepet kapnak a konzervatív technikák. Következmény: az induló technológiai vállalkozások piaci értéke csökken. Azok, akik nemrég még élénk érdeklődést tanúsítottak Web 2.0-ás befektetések iránt, mára óvatosabbak lettek. A nagy kérdés változatlanul az, hogy lehet a Web 2.0-ás világban pénzt csinálni, igazi pénzt, méghozzá sokat. Az újságban olvasom a Digg esetét. Nézzük a rideg számokat: a vállalat 2007-ben 4,8 millió dolláros árbevétellel büszkélkedhetett, miközben 2,8 millió volt a vesztesége. 2008 első három negyedévében 6,4 millió bevételt folyt be a kasszába, a veszteség ugyanakkor 4 millió volt. Ez nem valami biztató. Kíváncsi lennék mondjuk a Facebook adataira.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.