Túlóra

Szombati hír: szülővárosom patinás színházának műszaki dolgozói sztrájkot jelentettek be. Az ok: szerintük nem kapták meg a nekik járó teljes túlórapénzt.

Előző nap kezdtük meg az iskola humán programját. Az első foglalkozáson, egy felmerült téma kapcsán felhívtam a résztvevők figyelmét a friss (október 1.) Business Week címlapsztorijára. Amerikában milliárdos pereket indítanak vállalatok ellen a túlórapénz ki nem fizetése miatt. „Bérháború van!” – mondja a lap szalagcíme. Háború a túlórapénzért. A csapatok élén ügyvédek menetelnek. A lövészárok másik oldalán egy sor nagy név: Citigroup, UPS, IBM, Sony… Ha egy akció sikeresek bizonyul, más csoportok is vérszemet kapnak és ringbe szállnak, néha ugyanannál a vállalatnál.

Az elemzés szerint a tólórákra vonatkozó ameriakai jogszabályok elavultak, ősrégi állapotokhoz illeszkedtek, jogi, szabályozási reformra lenne szükség. Íme egy jelenség azok közül, amelyek nem csekély részben az információs technológia fejlődésére vezethetők vissza. El is rakom a gyűjteményembe és használni fogom. A túlórára vonatkozó szabályok bizonyos szakmákhoz és munkavégzési körülményekhez igazodnak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban a szakmastruktúra és az egyes szakmák jellege átalakult, a munkaidő és a szabadidő közötti határvonal pedig egyre több helyen elmosódik: ha kilépsz a cég kapuján, a mobilodat bekapcsolva hagyod, elérhető vagy, a munkádat magaddal viszed a pendrive-on, az agyad nem áll le, otthon ott a hálózat, tovább dolgozol, időnként felhívnak a kollegáid, anyagokat küldenek a hálón, készülsz a holnapi értekezletre… Mellé az érzelmi nyomás: figyelj, a te érdeked is, hogy ezt a tendert megnyerjük… ezt a fontos határidőt tartani tudjuk… ne vegyünk fel drága pénzért új embert…

Intellektuális munka, mobilitás, globális elérhetőség, globális verseny = rendszeres túlórázás, nagy szürke zóna és átfedés a munka- és a szabadidő között. A fenti bérharc csak következmény. A régi világhoz igazodó szabályok, mérési statisztikai rendszerek egyre kevésbé használhatók. Összetett, többlépcsős változási folyamat, technológiai mozgatórugóval. Érdekes.             

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.