Tudáskommunizmus 2, avagy bioLinux

A Népszabadság 2005. február 22-i számában Fábri Péter nagyon határozottan kiáll a szerzői jogok védelme mellett.

Ha belegondolunk, szabályozási szempontból itt egy optimalizálási problémáról van szó. Társadalmi szempontból az lehet a cél, hogy minél több tudás eljusson minél több emberhez. ehhez két dolog kell: tudás és hozzáférés. Ha a szerzői jogokat nem védik, a hozzáférés szabad, de a tudás fejlesztői tönkremehetnek, vagyis ez a tevékenység nem lesz vonzó. Ha túl erősen védik, a tartalom gazdái megkapják a pénzüket, de a tudás csak kevesekhez jut el. Valahol be kellene állni az optimumra. Úgy látom, egyelőre csak minták és példák vannak, általánosan elfogadott megoldás nincs.

Fábri Péter cikkéből az is jól kivehető, hogy van itt egy érdekes értéklánc probléma is: kinél csapódik le a pénz az előállítási-szolgáltatási-közvetítői láncban?

Apropó: ha valakinek van kedve, látogassa meg a BioForge tudományos közösség (talán jó meghatározást használok) honlapját. Itt egy olyan társasággal találkozhat, amely “open source” alapon próbál kollaboratív kutatási programokat szervezni. Nemrég egy genetikai eljárást tettek közkinccsé (lásd erről a Nature február 10-i számát).. Ez lenne a bioLinux?

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.