Tu-fa

Gyerekkoromban mindenféle tudományos(?)-fantasztikus(!) regényekben gyakran olvastam önálló életet élő, gazdáikkal perbe, sőt néha hadba szálló, magukat önállósító gépekről. Azóta is érdekel a gépek magánélete.

Érdekes élmény a múlt hétről. Nyugodtan dolgozom egy laptopon. Izgalmas tanulmányt olvasok, görgetem magam előtt a szöveget. A gépem idegesen viselkedik, neurotikus, paranoiás tüneteket mutat, mindenféle hívatlan ablakokat nyit elém, de ezt már megszoktam. Most azonban nem elégedik meg ennyivel. Hirtelen közli, hogy kijelentkezés történik, majd kiírja, hogy ő most újdonságokat konfigurál. Darálni kezd, villogtatja a fényeit, majd elsötétül a képernyő. Újraindítás. A felirat újból megjelenik: újdonságokat konfigurálok. Újabb pár perc darálás és villogtatás, majd kegyelmet kapok, visszatérhetek a tanulmányhoz, amit közben persze teljesen elfelejtett, vagyis újratöltés után meg kellett keresnem, hogy hol tartok.

Izgalmas jelenet ez. Vajon milyen újdonságokat konfigurált? Miért pont most, Cegléd és Szolnok között a vonaton? És főleg: honnan szerezte őket? Ez a gép még soha nem volt rákötve az internetre, mobil helyzetekre vettem. Most is egyedül feküdt az asztalon, se drót, se rádiós kapcsolat. Még egy kérdés: miért nem kérdezte meg, hogy mit szólok én ehhez az egészhez? Jó kis gép, de csökönyös és neveletlen.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.