Top math

„Azt azonban magam sem gondoltam volna…, hogy mára egyetlen önálló befektetési bank sem marad a Wall Streeten” – olvasom a Figyelőben (október 9-15.) a harvardos Kenneth Rogoff szavait. „E cégek, miután éveken át magukhoz szippantották a legjobb szakembereket, méghozzá csúcsjövedelmet biztosító állásokba, most tömegével válnak meg tőlük. A minap felhívott a leépítések egyik áldozata, egy volt diákom, és azt kérdezte: ’Most mit csináljak? Keressek igazi állást?’”

A túlzás és az irónia ellenére elgondolkodtató mondatok ezek. Fareed Zakaria írja Newswekben (október 20.), Boykin Curryt, az Eagle Capital igazgatóját idézve: „…30 percent of S&P 500 profits last year were earned by financial firms, and US consumers were spending $800 billion more than they earned every year. As a result, most of our top math Ph.Ds were being pulled into nonproductive financial engineering instead of biotech research and fuel technology. Capital expenditures went into retail construction instead of critical infrastructure.”

Tegnap, a Vezérigazgatói Találkozó utolsó napján Ábrahám László (National Instruments) egy ipari kerekasztalt vezetett. Elektronika, szoftver, orvosi diagnosztika. Csupa innovatív cég, ambíciókkal, növekedési tervekkel tele. Jó volt hallgatni őket. Jó lenne őket látni a címlapokon, és nem azt, hogy „Hungary is offered aid package from ECB”, mert most éppen ez van előttem.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.