Tömeg, szakértő, döntés

Jeff Howe Crowdsourcing című könyvében (a címéből nem nehéz kitalálni, miről szól) szerepel a következő példa. Tegyük fel egy nagyobb közönségnek a kérdést: melyik országban őshonosok a sherpák. Legyen négy választási lehetőség: (a) Nepálban, (b) Marokkóban, (c) Ecuadorban, (d) Oroszországban. Mindenki szavazhat, a legtöbb szavazatot kapó választ fogadjuk el.

Tegyük fel, hogy a megkérdezett tömegben az emberek négy százaléka tudja a helyes választ, ők ugyanis szakértők. Elegendő ez a négy százalék a helyes döntéshez? Ez az arány nagyon kicsinek tűnik, mégis elegendő – mondja Howe. Elegendő abban az esetben, ha a tömeg kellő mértékben tarka. A négy százaléknyi szakértő a helyes választ adja meg, a többiek pedig gyakorlatilag találgatnak. Ha a tömeg elég nagy, a helyes válasz fogja kapni a legtöbb szavazatot.

Figyeljünk a feltételre: ha a tömeg elég nagy és tarka, vagyis mindenféle gondolkodású ember kellő számban akad benne. Ha nem így áll a helyzet, ha valamilyen (nem független szakértői) behatásra a tömeg tarkasága csökken, ha valamilyen elfogultság, kötődés jelentkezik, a mérleg elbillen, a kis számú szakértői vélemény győzelmének esélye romlik. Ez egy tanulságos példa, érdemes egy kicsit eljátszani vele. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.