Tizenötödik

Ha minden jól megy, április végén sor kerül a 15. Vezérigazgatói Találkozóra. Írtam hozzá egy beharangozó szöveget, íme:

“A hazai statisztikai adatok szerint a gazdaság növekedése vészesen lelassult, miközben magas az infláció. A nemzetközi helyzetkép sem tűnik biztatónak: a jelzáloghitel-válság következményei kiszámíthatatlanok, az amerikai gazdaság gyengélkedik, egyre többen tartanak egy fenyegető recessziótól. A világgazdasági növekedés motorja jelenleg néhány feltörekvő országban, elsősorban Kínában és Indiában van, de kockázati tényezők náluk is akadnak. A helyzet és a kilátások megítélése ellentmondásos, a vitákban pesszimista és optimista hangok egyaránt megszólalnak.

Könnyű kimondani: Magyarországnak nagyobb növekedésre van szüksége, de nyilván csak fenntartható növekedési pálya jöhet szóba. A fenntarthatóság érdekében strukturális kiigazításokat, reformokat kell végrehajtani. Konferenciánk két kulcsszava a növekedés és a fenntarthatóság. Vajon milyen forrásai lehetnek hazánkban a nagyobb növekedésnek? Milyen szerepe lehet a növekedésben a beruházásoknak, a lakossági fogyasztásnak és a külkereskedelemnek? Ellensúlyozni lehet az állami költségvetés drasztikus visszafogásából eredő lassulást? Az adott helyzetben reformokra valóban szükség van, de vajon hol vannak a fiskális szigor határai? Lehet-e, érdemes-e állami költekezéssel konjunktúrát gerjeszteni? Hogyan viselkednek az adott helyzetben a hazai és a külföldi beruházók, akiknek döntésein a termelés bővítése, a munkahelyteremtés múlik? Milyen stratégiákkal, taktikai lépésekkel próbálkoznak a vállalatok, hol látnak kitörési pontokat, növekedési lehetőségeket? Mit tesznek, mit tehetnek a versenyképességük javítása érdekében? Mit bír el, mit hajlandó elviselni a társadalom? A többség tényleg csalódott a piacgazdaságban? Tényleg mást akar – de vajon mit? Mennyiben felelős a kialakult helyzetért a politika, mik a lehetséges politikai forgatókönyvek, miként reagálnának a gazdasági élet szereplői egy politikai változásra? Tudjuk, hogy a növekedés lassulása a stabilizáció ára – de hogyan lehet elérni, hogy jó ideig ne alakuljon ki újabb stabilizációs kényszerhelyzet?

A 15. Vezérigazgató Találkozón ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk. A helyszín újra a minden igényt kielégítő röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálló.”

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.