Tizenkilencedik

Megírtam a témafelvetést a tavasszal esedékes, szám szerint tizenkilencedik Vezérigazgatói Találkozóhoz. Íme:

—————————————-

A PIAC ÉS AZ ÁLLAM: EGY RÉGI PROBLÉMA EGY ÚJ VÁLSÁG TÜKRÉBEN

A vállalatokat ellentmondásos viszony fűzi az államhoz. Egy olyan országban, ahol a megtermelt jövedelem igen nagy részét központosítják, az állam, illetve annak egyes intézményei a legnagyobb vevők közé tartoznak. Minden vállalat szeretné, ha az állam sok megbízást adna neki, sokat vásárolna tőle. Sokan azt is elvárják, hogy az állam megvédje őket a kíméletlen verseny hatásaitól, vagy támogassa a fejlesztési, terjeszkedési elképzeléseiket. Mindenki azt szeretné, hogy a saját iparága az államilag kiemeltek közé tartozzon, fontos eleme legyen a gazdaságpolitikának. Az állam vásároljon tőlem, segítsen nekem, húzzon ki a bajból, de ugyanakkor legyen szerény és visszafogott, minél kevesebb jövedelmet vonjon el; az én kezemet ne kösse meg, csökkentse a bürokráciát, másokat viszont utasítson rendre.

A mai válság kapcsán gyakran találkozunk azzal a véleménnyel, hogy az állam szerepét a gazdaságban újra kellene gondolni. A tapasztalatok azt mutatják – szól az érvelés -, hogy a mai globális piacok önszabályozó képességében nem lehet megbízni. Nagyobb, határozottabb állami szerepvállalásra van szükség, sőt, e tekintetben a nemzetállamok keretein is túl kell lépni, hiszen a globális problémák – lásd a mostani válságot – globális megoldást kívánnak. Az állami szerepvállalás persze nem lehet akármekkora – megtapasztaltuk már, mi történik, ha átesünk a ló túlsó oldalára, és lemondunk a piac szerepéről.

Mekkora legyen a piac szerepe, és mekkora az államé? Milyen arányt jelent az optimális megoldás? Milyen arányt kell érvényesíteni a gazdaság különböző területein, és mit jelent ez a gyakorlatban? Mit döntsön el az állam, és mit a piac? Milyen eszközei legyenek az államnak? Hol találhatók jó minták manapság? Egyáltalán: milyen az ideális állam a gazdaság szemszögéből? És ha le tudjuk írni az ideális államot, létezik-e, megteremthető-e az a valóságban, hiszen az állami hivatalokban emberek ülnek, az embereknek meghatározott képességeik, információik és érdekeik vannak… A XIX. Vezérigazgató Találkozó programját elsősorban ezeknek a kérdéseknek szenteljük, a szokásos többszintű és többoldalú megközelítésben.

A helyszín ismét a nagyszerű, felejthetetlen, barátságos és otthonos Röjtökmuzsaj.  

—————————————

Tizenkilenc amúgy pont egy híján húsz.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.