Tizenhárom

Ma délben befejeződött a tizenharmadik Vezérigazgatói Találkozó. Nem azért, de szép sorozat. Én egyébként ezeken a találkozókon mindig azoknak az előadásoknak örültem a legjobban, amelyek valamivel távolabb álltak a direkt gazdasági-vezetési kérdésektől, vagyis kizökkentették a jelenlevőket a mindennapos gyakorlatról, egy másik szemüveget tettek az orrukra. Azt tapasztaltam, hogy a közönség kifejezetten pozitívan reagál ezekre.

Tegnap este például Tamás Gáspár Miklós beszélt az Európai Unió múltjáról, jelenéről és jövőjéről, méghozzá a maga sajátos gondolkodásmódjával és világnézetével. Egyebek mellett megemlítette Friedrich Hayek 1944-ben publikált híres könyvét, a „The Road to Serfdom”-ot is. Nemrég olvastam el, utazás közben, angol nyelvű kiadásban. Most megkaptam hozzá a történelmi hátteret is, persze sajátos TGM-es megvilágításban.

Hayek gondolataival, a liberalizmussal és a szocializmussal, a nácizmussal és a fasizmussal kapcsolatos nézeteivel lehet egyetérteni és lehet vitatkozni. Én egy dolgot szeretnék most itt megjegyezni: ez a könyv kifejezetten szórakoztató olvasmány. Megállapításainak jó része annyira „ül” a mai világban is, hogy az ember néha felnevet a sorokat olvasván. Az is kiderül belőle, hogy itthon mennyire elvesztette a jelentését néhány fontos szó.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.