Tévedtem

Egy zsűrizési feladat kapcsán internetes boltokat nézegetek. Örömmel tapasztalom, hogy egyre jobbak jelennek meg, a tavalyi mezőnyhöz képest jól látható a fejlődés. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy én határozottabb szabványosodásra számítottam. Azt hittem, néhány alapmodell fog elterjedni (talán csak kettő-három), vagyis a boltok egyformák lesznek, csak az árukínálat és a kiegészítő szolgáltatások lesznek különbözőek. (Az utóbbiak alatt leginkább azokat a szolgáltatásokat értem, amelyek az internetes boltokat a hagyományosakhoz teszik hasonlatossá: áruismertetés, összehasonlítások, személyesnek tűnő CRM, keresztértékesítés, rábeszélés, kommunikáció stb.)

Prognózisomat saját viselkedésemre építettem. Az igazat megvallva engem nem érdekel különösebben a webes bolt designja, eredetisége. Az amazonos, google-os minimalizmust szeretem. Azt szeretem, akkor érzem magam biztonságban, ha minden a megszokott helyen van és a megszokott módon működik – vagyis a szabványos megoldást kedvelem. Utálok keresgélni, hogy vajon hol fogom megtalálni például a szállítási feltételeket.

Azt tapasztalom, hogy a megnézett webes boltok abban próbálnak valami eredetit bedobni, ami engem egyszerűen nem érdekel. Ugyanakkor alig használják ki a kínálkozó – fentebb említett – automatizálható szolgáltatási lehetőségeket. Pénzt hagynak az asztalon – az enyémet legalábbis.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.