Tetőző forradalom

„Az utóbbi hónapok fejlesztési érdektelensége miatt kijelenthetjük, hogy a Web 2.0-ás forradalom tetőzni látszik” – olvasom Dobó Mátyás, azaz Doransky blogjában (október 1.). Ilyen állításokat nehéz igazolni, ő is a „látszik” szót használja: úgy tűnik, egyes jelekből arra következtethetünk, hogy… Ha egy forradalom tetőzik, elérkezett az idő az értékelésére, annak a vizsgálatára, hogy mit hozott, mit változtatott meg, meddig jutott. A Web 2.0 esetében ez összetett feladat, hiszen többféle nézőpont, többféle jelenségcsokor van.

Lássunk néhány példát. Mátyás „fejlesztési érdektelenség”-ről beszél, vagyis fel lehet vetni a kérdést, miként értékeljük a Web 2.0-át a fejlesztők, a technológiai szakemberek szempontjából. A Web 2.0 fejlesztői oldalról a „folyamatos béta-állapotot” jelenti: a technológia széles fronton találkozik a felhasználókkal, akinek közvetlen és jelentős befolyásuk van a fejlődésére, vagyis a nagy rendszereket maguk a felhasználók építik, és ez az építés tulajdonképpen soha nem ér véget. A Web 2.0 olyan technológiák felbukkanását és kibontakozását hozta magával, amelyek a valós idejű interakciókat, a felhasználói tartalomfejlesztést, az újramixelést, újrarendezést, a permanens és tömeges bővítést és fejlesztést támogatják.

De lehet értékelni más szempontból is. Vegyük például a vállalkozókat és a befektetőket: nekik vajon mit hozott a Web 2.0? Reményt például biztosan: reményt arra, hogy a dotcom válság után a szakma ismét talpra állhat, újra megnyílnak a pénzeszsákok, újra meg lehet célozni a tőzsdét, újra meg lehet gazdagodni. Vajon milyen eredményt hozna egy ilyen vizsgálat? Kiknek sikerült meggazdagodniuk, merre áramlott a tőke?

De lépjünk tovább: értékelni lehet a közösségre, a társadalomra gyakorolt hatás szempontjából is. Egy ilyen tárgyú szociotechnikai vizsgálat arra irányulhatna, hogy a Web 2.0-nak köszönhetően milyen új közösségi terek nyíltak meg, ezek miként viszonyulnak a korábbiakhoz, milyen hatékonysággal működnek, milyen új viselkedési formákat hoztak, egyszóval milyen nyomokat hagyott a Web 2.0 a társadalomban.

Egy elméleti közgazdászt valószínűleg az érdekelne, mennyiben jelenthet „harmadik utat” a Web 2.0 alapú együttműködés, kollektív alkotás a piaccal és a hagyományos hierarchiákkal szemben, milyen körben tud elterjedni és hasznosulni az ilyen típusú koordinációs mechanizmus, milyen törvényszerűségek határozzák meg és korlátozzák a diffúzióját.

A nézőpontok sorát nyilván folytathatnánk tovább is; elő lehetne venni például egyes szakmákat és megnézni, rajuk milyen hatással volt a Web 2.0. Az értékelés, a „tetőző forradalom értékelése” tehát összetett feladat, biztos többen belevágnak majd, és a részekből talán össze lehet rakni egy átfogó képet.      

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.