Telekonferencia

Tegnap este tíz óra felé egyórás telekonferenciás akciótanulási foglalkozás az University of Maryland MBA hallgatóival. A hallgatók, jó tucatnyian, sora bejelentkeznek a világ legkülönbözőbb pontjairól. Egy tanár és a programvezető Marylendben, én, az itteni iskola képviseletében, otthon, lefekvés előtti állapotban, mobillal a kezemben sétálgatva. A projektek Magyarországon futnak, a csapatok valahol a virtuális térben dolgoznak. A szemeszter elején vagyunk, most kell kisimítani a “kulturális sokk” okozta csomókat és megszervezni a kommunikációs hálózatokat. Élénk, mégis udvarias eszmecsre. Tulajdonképpen már csak a kép hiányzik.

Érdekes dolog ez a technológiával támogatott oktatás. A számítógépes oktatás, az e-learning egy darabig eltávolította egymástól a tanárt és a diákokat, az osztályok szétszóródtak, a tanár által képviselt tartalom mindenféle digitális tárolókba vonult, hálózatokba települt. A konzultációs “forró drótot” a diákok tapasztalataim szerint csak nagyon ritkán használják. Most viszont megint változik a helyzet. A széles sávnak köszönhetően visszatér a “real time” személyes kapcsolat, ami minden bizonnyal jót fog tenni a minőségnek. A lehetőségek elvileg óriásiak.

Apropó e-learning: tegnap örömmel fedeztem fel a könyvesboltban, hogy  a Műszaki Kiadónál megjelent egy hazai könyv róla.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.