Tanulni, tanulni, tanulni

Tegnap egy multinacionális cég magyarországi leányvállalatánál jártam, képzési, vezetőfejlesztési problémákról, célokról, programokról beszéltünk. két interjú között találkoztam a cég egyik Amerikából érkezett szakértőjével, aki néhány hónapot tölt kies hazánkban. Az anyacég alkalmazottja, amúgy pedig egy neves amerikai egyetem MBA hallgatója, részmunkaidős képzésen. Eredeti végzettségét tekintve informatikus, de mostani tanulmányai részeként éppen az informatikai projektek pénzügyi értékelésével foglalkozik. Vele és a helyi informatikai vezetővel a modellek és módszerek alkalmazásának lehetőségéről diskuráltunk, és meg is állapodtunk, hogy csinálunk egy kísérleti akciót, az egyik IT részleget és nyilván a vállalati kontrollingot bevonva. Ha sikerül, tovább lehet lépni egy pénzügyi mutatókat is tartalmazó stratégiai IT-s műszerfal kialakítása felé.

Maga a cég mindezidáig csekély érdeklődést mutatott az ilyesfajta pénzügyi értékelések iránt: gyorsan nőttek, jött a bevétel, nagyok voltak az árrések. Most, válság idején változik a helyzet. Nyilván nem csak náluk. A józan paraszti ész azt mondja nekem, hogy a válság kedves a kontrollereknek, a költségek, a bevételek, az eredményességi számítások számvitelis zsonglőreinek. Vigyázni kell a pénzre. Ez a projektértékelési feladat ráadásul szakmailag is izgalmas, az amerikai kollega már csinált hozzá egy szép modellt, megígérte, hogy elküldi, aztán belevágunk a megvalósítási kísérletbe. Remélem, a gazdasági vonalról jó, kellően felkészült partnereket kapunk hozzá.

Apropó, érdeklődéssel figyelem, mi történik a számviteli képzéssel az új bolognai rendszerben, mennyire lesznek sikeresek, népszerűek a most induló mesterszakok ezen a vonalon. Kedves ismerősöm és volt kollegám, Laáb Ágnes rendszeresen tájékoztat műegyetemi terveiről. A BME adottságai alapján kitűnő találkozási pontja lehet a műszaki és a gazdasági ismereteknek. Ágnes néha meg is hívott vendégelőadónak, én persze az informatikai tevékenységek számviteli vonatkozásairól, pénzügyi értékeléséről, az IT-sek és a kontrollerek kapcsolatáról igyekeztem beszélni. A félévek végén izgalmas szakdolgozatok is befutottak. A honlapjukon látom, hogy most indulnak a mesterszakkal, á la Bologna. Rajtuk tartom a szemem. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.