Tankönyv az elektronikus üzletről

Pár napja egy vaskos csomagot hozott a posta. Dave Chaffey „E-business and E-commerce Management” című könyve került elő belőle. A Prentice Hall adta ki, közösen a Financial Times-szal.

Tehát elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem. Az alcím szerint stratégia, megvalósítás és gyakorlat. Több mint hétszáz oldalas tankönyv, felszerelve mindennel, ami egy modern multimédiás-világhálós tankönyvhöz kell: honlap, letölthető kiegészítők, tanári blog stb.

„Na, ebből biztosan meg tudom majd, hogyan kell egy jó e-boltot csinálni!” – gondolhatná valaki. Nos, ilyen egyszerűen nem fogja megtudni. Ahhoz egy korábban megjelent tankönyvet kellene felütnie. Ez a mostani már másfajta szemléletmódot tükröz. Amúgy én is először az e-boltot kerestem benne. A szójegyzékben meg is találtam a kulcsszót: e-shop. Ettől viszont csak egy oldalra vezetett hivatkozás, ahol egyetlen bekezdésben emlegetik direkt módon az e-shopokat. Ennyi.

Ez a vaskos könyv tehát nem arról szól, hogy miként építsünk e-boltot vagy nyissunk e-kereskedelmi csatornát. Azt mondja, hogy a klasszikus e-bolt csak egy eleme annak az összetett és tarka rendszernek, ökoszisztémának, amit elektronikus üzletnek és elektronikus kereskedelemnek nevezünk. Azt tanácsolja, hogy szállj be egy képzeleti helikopterbe, és nézd magasabbról a tájat. Nem (csak) boltokat fogsz látni, hanem jóval összetettebb rendszereket, ökoszisztémákat. A fejezetcímek is ezt a szemléletmódot tükrözik: alapok, infrastruktúra, környezet, stratégia, ellátási láncok, ügyfélkapcsolatok stb.

Érdekes figyelni a témáról szóló tankönyvek evolúcióját. Chaffey könyvének is volt már három korábbi változata, a legelső 2002-ben látott napvilágot. Az is érdekes, ahogy a szerző alkalmazkodni próbál a mai olvasókhoz. A könyv hagyományos szövegek, képernyőképek, ábrák, bevágások, linkek, ppt diák sajátos elegye. Tankönyv 2.0. „Online” kell olvasni, begerjesztett laptoppal a kézben, széles sávra kötve. Azt is mondhatnám, hogy nem könyv ez, hanem valamiféle hálózati csomópont, amire rácsatlakozhatsz. Nem lineárisan kell olvasni, hanem úgy kell bejárni, mint egy ismeretlen várost: elindulni egy térről, végigmenni egy utcán, letérni egy új irányba… Szóval hálózatosan. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.