Találkozás

Egy cikk tervét forgatva a fejemben nekiláttam anyagot gyűjteni a cloud computingról. Eközben itt az iskolában témát kerestünk hallgatói egyéni tanuláshoz, ami lényegében az egyik tantárgy tanulmányírással való kiváltását jelenti, tanári felügyelet mellett. A múlt héten meg is állapodtunk: a romboló (disruptive) innovációkkal fogunk foglalkozni.

Új példák után nézelődve akadt a kezemben Clive Thompson cikke a netbookokról, amit a Wired magazinban publikált. A cikk felénél tartva rájöttem, hogy a két téma – a romboló innováció és a cloud computing -összetalálkozik.

Thompson összefoglalja a kis laptopokot történetét. Mary Lou Jepsen, foglalkozására nézve LCD képernyők tervezője 2005-ben kitalálja a „laptopot minden gyereknek” programot. Az elképzelést felkarolja Nicholas Negroponte, az MIT neves professzora. A lényeg. egyszerű, de internetképes, áldatlan állapotok között is működni tudó, 100 dollár körüli árú gépet kellene konstruálni, amit az elmaradott országok kormányai tömegével osztogathatnának az iskoláskorú gyerekeknek. Tajvani cégek nekiállnak a fejlesztésnek, és a kis gépek meg is születnek. A piaci siker sem várat sokáig magára.

Kiderült viszont, hogy a masinát nem az elmaradott országok szegényei veszik, hanem derék középosztálybeli európai és amerikai polgárok. „Disruption” történet ez, ami alaposan felforgatja a PC ipart – mondja Clive Thompson, és ebben valószínűleg igaza van. De mond mást is: a netbook az egyik bizonyíték a cloud-koncepció életképességére. „A cloud-farok kezdi csóválni a harver-kutyát” – állítja, miközben azon morfondírozik: mit szokott csinálni a számítógépével, amihez nem elég egy böngésző. A válasz: gyakorlatilag semmit.           

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.