Szuper!!!

Június 22-én a németországi Heidelbergben, a Super Computer Conference alkalmából ismét közzé tették a világ 500 leggyorsabb számítógépének listáját, immár, ha jól látom, huszonötödször. A gépek teljesítményének mérésére egy meghatározott módszertant használnak, amit én egyszerű közgazdászként nem értek. (Az igazat megvallva már attól is zavarba jönnék, ha valaki az éppen az orrom előtt lévő gép adatairól érdeklődne.) Inkább arra vagyok kíváncsi, kik azok, akik ilyen szupergépeket építenek, és mit árul el a világról az ötszázas lista.

Nos, az első két hely az IBM-é. A vállalatok között egyértelmű a Nagy Kék és a HP fölénye. Az amerikai kontinens 294 tételélel szerepel a listán, Európának csak 114 hely jut, Ázsiának 81. A helyzet alig változott az előző lista kibocsátása óta. Az országok versenyében az USA vezet 255 installációval, ami ugyebár több mint a fele az ötszáznak. Németország 40 géppel büszkélkedhet, az Egyesült Királyság 32-vel, Japán 23-mal, Kína 19-cel, Dél-Korea 14-gyel, a farnciáknak 11 van, az indiaiaknak pedig 8. Érdemes egy pillantást vetni arra a grafikonra, amely az egyes országok helyezéseinek arányait mutatja hosszabb távra visszatekintve.

Az is látható, hogy az 500-ak klubjában a Linux a domináns operációs rendszer.

Maradjunk a lista végénél. India egyik szupergépét Chennai-ban építették, a Matematikai Tudományok Intézetében, Hari Dass professzor vezetésével, atomfizikai kutatások támogatása céljából. Az eredmény: egy “144 node linux cluster” (le sem merem fordítani). Ez a gép rajta volt a 2004-es szuperlistán, de a 2005-ösből már kimaradt, mivel nem fejlesztették tovább. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.