Szerelem és gyűlölet

Nyári estéken olvasgattam Finkelstein, Whitehead és Campbell professzorok új könyvét, és íme, egy szeptember elsejei bejegyzés lett belőle. A címe: Think Again, ami magyarul körülbelül annyit jelent, hogy gondold át újra.

A professzorok a vezetői döntésekkel foglalkoznak, de nem azt kívánják leírni, hogyan kell okosan dönteni, hanem hogy miként döntenek a vezetők valójában. Még pontosabban azt kutatják, miért hoznak amúgy nagyon okos emberek időnként nagyon rossz, esetenként végzetes döntéseket. Azt állítják: a tévedés belénk van kódolva. A döntésekben, különösen a gyorsakban, sok a tudat alatti, ösztönös elem. Az evolúció arra szoktatta őseinket, hogy hiányos információk birtokában tapasztalatikra, korábbi élményeinkre támaszkodva gyorsan reagáljanak. Korábbi tapasztalatink és az azokhoz fűződő érzelmeink befolyásolják, hogy az érzékelt jelekben milyen mintázatokat látunk meg, a helyzetet hogyan értelmezzük, és milyen reakciót adunk rá. Mindezt ravasz módon jórészt tudat alatt teszik: gyakran önmagunknak sem valljuk be, milyen érzelmek hatására döntünk valami mellett vagy ellen.

A szerzők felhozzák például a hetvenes évek egyik legsikeresebb számítástechnikai cége, az alapítóról elnevezett Wang Laboratories példáját. A Wang nem tudott felülni a szekérre a személyi számítógépek piacán: túl későn reagált, és ráadásul nem nyitott rendszerrel próbálkozott. Szaknyelven: úgy viselkedett a horizontálissá váló piacon, mintha még mindig a vertikális világban élne. Tulajdonos-vezetőjének döntései mögött a professzorok két fontos érzelmet vélnek felfedezni: An Wang szerelmes volt a maga sikeres szövegszerkesztőjébe, a PC-ben tehát fenyegetést látott, másrészt egy korábbi kellemetlen tapasztalat miatt gyűlölte az IBM-et.

Szerelem és gyűlölet – ez lett a veszte.

Tanulságos történet. Az könyv alapjában véve érdekes olvasmány, bár kissé lassú a gondolatok folyása és tele van ismétlésekkel. Mindenesetre több dolgot kijegyzeteltem belőle a kudarc-témához, amiről egy-két bejegyzéssel lejjebb szóltam.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.