Száz virág

Tegnap olvastam el a HVG-s Médiablogban Pollner kollega bejegyzését (február 27.) a blogolás hanyatlásáról. A cím végén kérdőjel van persze, a szerző mindjárt az első bekezdésben pontosít: hanyatlásról nincs szó, de egyes felmérések szerint azért van némi lassulás.

Az elterjedtségi statisztikákat nem figyelem rendszeresen, de úgy gondolom, a blogolásra ugyanaz a hype-ciklus illik, mint az informatikai ipar sok más újdonságára. A “hype” szót én “felhajtás”-nak szoktam fordítani, a hype-ciklus pedig azt tükrözi, hogy a csúcstechnológiai újdonságok (legyen az hardver, szoftver, vagy akár valamilyen technológia, alkalmazás, megoldás, módszer, felhasználási mód) körül kezdetben – érthető gazdasági és lélektani okokból – nagy a felhajtás, az érdeklődés, amibe rendszerint nem kevés csodavárás is keveredik: íme, itt az új csodagyógyszer, mindenre jó, tessék mindenkinek bevenni; ez után viszont kiábrándulás következik, majd az újdonság szépen, a korábbinál már jóval csendesebben elfoglalja a maga megérdemelt helyét: jó ez a gyógyszer, csak tudni kell, hogy kinek érdemes bevenni és mi ellen, valamint bizonyos mellékhatásokkal is számolni kell..

Nos, a blogolással kapcsolatban én valami ilyesmire számítok. Most még az első szakaszban vagyunk, de majd eljön a kiábrándulás is, és végül az marad meg belőle, ami életre való.  Addig viszont virágozzék száz virág, versengjen száz iskola, az a jó.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.