Sötét oldal

Négy liter pattogatott kukorica társaságában megnéztük, hogyan lesz Anakinből Vader. Megnéztük, de bevallom, nem értettem egészen. Én ezt a részt egyszerűen untam, az agyam percekre kikapcsolt, nem tudtam követni a galaktikus halandzsát, hogy most ki kivel, hova és miért, és egyáltalán mi a különbség a katonákat klónozó sötétek és az óvodásokat kardforgatásra nevelő világosak között. A lényeg sem volt tiszta, hogy miért áll át ez a jobb sorsa érdemes fiatalember az ellenséghez ahelyett, hogy keresne egy megbízható nőgyógyászt, csak akad egy abban a galaxisban.

Ez a hatrészes filmsorozat akkor jó, amikor mérték van benne, irónia, humor, és persze színészi játék. Ezeket az erényeket leginkább az elsőként bemutatott negyedik rész csillogtatta meg. Ott volt például Sir Alec Guinness, volt kamaszosan civódó szerelmi szál Han Solo és Lea hercegnő között; ott volt a kedvencem, az első űrkocsma-jelenet, a rejtői beszólással, miszerint droidokat nem szolgálunk ki. Ott sakkozott hologram szörnyekkel R2D2 és 3CPO, és ott még meg lehetett ijedni a buckalakóktól.
 
A mostani rész elterminátorosodott, a csihipuhi lett a lényeg, már vártam is, hogy ott a lávató partján Anakin szétolvad majd újra összeáll, mint az az űrrobot, aki szegény Linda Hamiltont üldözte végeláthatatlanul. A színészvezetésben egész fura dolgok is vannak, a főjó Kenobi például olyanra sikerült, mint egy orosz népmesehős, különösen amikor sárkányháton lovagol fehér, mindig gondosan vasalt gimnasztyorkában. A képi világ kétségtelenül fantáziadús, a számítógépek tehetségesek, de amikor ilyen tömegben lövöldöznek egymásra az űrcirkálók, így ömlik mindenütt a láva, ennyire nyüzsögnek a moszkitó droidok, az rám már teljesen hatástalan. Miért csinálta ilyenre Lucas? Talán mert ilyet tud, talán mert úgy gondolja, mi ezt tudjuk befogadni. Mindenesetre a kevesebb több lett volna.

Szóval, kedves képviselőtársaim, azt kell mondanom, a negyedik rész a legjobb. Nemrég láttam kábé hatodszor, és még mindig jó volt.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.