Sötét anyag

Ajánlották, megkerestem, elolvastam. Elolvastam, mert érdekel a téma: igaz-e az, hogy a világgazdaság bajban van, az USA túlságosan eladósodott, és ki tudja, hogy a deficitet más országok meddig fogják finanszírozni. Ha egyszer úgy döntenek, hogy nem finanszírozzák tovább – mondják sokan -, abból akár katasztrófa is lehet: a dollár összeomlik, a kamatlábak megugranak, recesszió lesz meg minden, amit csak el lehet képzelni. (Ha jól emlékszem, a Newsweek év végi különszámában láttam egy ilyen tartalmú cikket egy neves szerző tollából.)

De mit olvastam el? Ricardo Hausman és Frederico Sturzenegger tanulmányát. A címe: U.S. and Global Imbalances: Can Dark Matter Prevent a Big Bang? A címben szereplő Big Bang nem más, mint az a katasztrófa, amit fentebb felvázoltam, és aminek állítólag már be is kellett volna következnie, kész csoda, hogy eddig megúsztuk.

Álljunk csak meg egy pillanatra, mondja Hausmann és Sturzenegger. Nézzük meg alaposabban, ki adósa kinek, melyik országnak milyen a vagyoni pozíciója! Az általánosan használt információink bizonyos számviteli szabályokra épülnek. Az elszámolás szabályai konzisztensek, de önkényesek. Ki lehet találni más szabályokat is. És ők ki is találnak: azt javasolják, hogy az országok hitelezői/adósi pozícióját ugyanúgy kell értékelni, mint ahogy a vállalatok, az üzleti befektetéek értékét szoktuk az általuk produkált jövedelem alapján becsülni. Szóval tegyünk fel egy másik szemüveget. Ez a szemüveg azt mutatja, hogy pénzügyi pozíciója alapján az USA tulajdonképpen nettó hitelező. Ez bizony nagy különbség. Miből adódik ez? Hát a “sötét anyag” hagyományosan el nem számolt exportjából. “Sötét anyag” ez, mert nem látszik a könyvekben, mégis létezik, hiszen a hatása megfigyelhető. És mi ez a titokzatos matéria? Hát a tudás, a szakértelem, a márka, a know-how, ami az amerikaiak külföldi befektetéseihez tartozik, és ami azokat olyan jövedelmezővé teszi. Ráadásul ennek a “sötét anyagnak” fölöttébb stabil az értéke.

Hausmann és Sturzenegger számításai szerint az USA, az Egyesült Királyság, Németország és Korea sok “sötét anyagot” exportál, Oroszország, Írország, Franciaország, Szingapur pedig sokat importál. Őszintén kíváncsi lennénk kies hazánk pozíciójára. És még valami: a kutatás-fejlesztés helyzetét sem árt ebből a szempontból is végiggondolni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.