Sorstársak

Mivel egy újságcikk felkeltette az érdeklődésemet, meglátogattam a PatientsLikeMe.com honlapot. Rendkívül érdekes. A műfaja? Tulajdonképpen társasági háló különleges betegségekben szenvedő emberek számára. AIDS, sclerosis multiplex, Parkinson… Be lehet regisztrálni (úgy látom, sokan egyáltalán nem titkolják se a nevüket, sem az arcukat; sok a fénykép, sok a személyes adat).

A honlap a regisztrálók segítségével módszeresen adatokat gyűjt a betegségekről, a tapasztalt tünetekről, a gyógykezelés módjairól, az eredményekről, a gyógyászati kutatásokról. Az eredmények látványos grafikonokon, táblázatokon jelennek meg. Lehet kommunikálni, tapasztalatot cserélni, vitatkozni, közösen gondolkodni, üzenni…

Kollektív intelligencia, közös munkálkodás valamilyen cél érdekében, kommunikáció, tapasztalatcsere – igen, ez a Web 2.0-ás gondolat, ez alkalommal a gyógyászatban. És itt a Web 2.0 talán legnagyobb dilemmája: nyitni vagy zárni? Az egészségügyi adatok a magánszférához tartoznak, nem nyilvánosak. A zártság azonban akadályozza a fejlődést. Dönteni kell: mi a fontosabb?           

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.