SaaSmadár

Az iskolában a tavaszi outsourcing kurzust – szokás szerint – kiscsoportos hallgatói előadásokkal fejezzük be. Az idén először felvettem az ajánlott témák listájára a “cloud computing”-ot is. Az egyik csoport ki is választotta magának. Kíváncsi vagyok, megtalálják-e hozzá a McKinsey és a SandHill Group legújabb közös jelentését a vállalati szoftverek piacáról.

A jelentés óvatosan optimista. „Óvatosan” azért, mert sok mondatot így kezdenek, mint például „a piaci konszolidáció ellenére…”, vagy „most egy jó hír következik…” – vagyis akad rossz is. „Optimista” azért, mert egy sor innovációs és növekedési lehetőséget látnak. Több mint 850 vállalati szoftverfogyasztót kérdeztek meg az idei és a távolabbi terveiről. A legfontosabb megállapítás: határozottan növekszik azoknak a tábora, akik az újabb szoftverpiaci üzleti modelleket létesítik előnyben, jelesül a „software on demand”, a „software as a service” (SaaS) megoldásokat, párhuzamosan a SOA iránti élénkülő érdeklődéssel, ami várhatóan – a felmérés készítői szerint – konvergálni fog az előbbiekkel.

A trend jól látszik a számokon és a diagramokon. A SaaS, olvasom a tanulmányban, három alapformában érkezik. Az első a „delivery platform”, amikor a platform kompetenciája az alkalmazások biztosításában található. Ez egy kicsit nyakatekertnek hangzik, de máskor is előfordult már, hogy a technika fejlődése megelőzi a nyelvét – majd megmagyarázzák ezt érthetően is valamelyik „for dummies” vagy „for idiots” könyvben. A lényeg az, hogy a cloud computing ennek az egyik alváltozata. (A másik a „managed hosting”, magyarul menedzselt hosztolás).

A második alapforma a fejlesztési platform: eszközöket adunk neked a saját webes alkalmazásaid elkészítéséhez. A harmadik az, amit a Salesforce.com is művel, vagyis az „application-led platform”: a platform egy alkalmazás hátán vagy mellett jelenik meg a képben.

A McKinsey-SandHill tanulmány arról is említést tesz, hogy a szoftverértékesítés bonyolultabb feladat lesz, abba ugyanis sokan bele akarnak szólni az üzleti oldalról is, a preferenciáik ráadásul mások, mint az informatikai szakembereké: az utóbbiak szeretik a hardver- és szoftvereszközöket az ellenőrzésük alatt tartani, az előbbiek viszont a megkedvelt alkalmazásaikhoz ragaszkodnak. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.