SOA-jelentés

Itt van előttem két grafikon az MIT Center for Information Systems Research egyik kutatási jelentéséből. A téma: a SOA-val kapcsolatos elvárások megvalósulásának vizsgálata.

Az első grafikon pénzügyi számokat mutat: mennyi volt átlagosan a 2007. évi SOA-költségvetés a vizsgált vállalati mintában, és mennyi volt a szoftverelemek újrafelhasználásából származó költségmegtakarítás. A különbség látványos: a kiadások jóval nagyobbak voltak a megtakarításnál.

A másik grafikon azt érzékelteti, hogy a válaszadók szerint az újrafelhasználásnak köszönhetően mennyivel nőtt a vállalat rugalmassága, olyan tényezőkkel összefüggésben, mint például a termékinnováció vagy az üzlet kiterjesztése. Az eredmény: látványos növekedés egészen 40-60%-os újrafelhasználási arányig, onnan viszont csökkenés.

A kutatók következtetése: a SOA rövid távon többe kerül a költségmegtakarításnál, viszont egy bizonyos pontig határozottan növeli a vállalat rugalmasságát – az igazolását tehát az utóbbi területen kell keresni. Mórickás összefoglalóval: a SOA-ra való átállás rövid távon többe kerül, mint amennyi a vele elérhető költségmegtakarítás, ha viszont kb. 40-60%-os arányban újrafelhasználható elemekből építkezel, nőni fog a vállalat rugalmassága – erre építsd a business case-t.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.