Robin

Tavasz óta legalább másfél tucat hosszabb cikket, véleményt, hozzászólást olvastam el különböző lapokban (ÉS, Népszabadság, Nature…) a magyar tudományos élet és azon belül az Akadémia állapotáról. Elolvastam őket, és aligha kell magyarázni, hogy miért, azt,  hogy miért fontos nekünk a tudomány és annak vezető intézménye.

Tegyük fel, hogy marslakó vagyok (persze nem vagyok az), aki egy kormánydelegáció tagjaként először jön a Földre, és most ezekből az írásokból próbál tájékozódni a magyarországi tudományos életről, mert a küldöttségben neki osztották ki ezt a feladatot. Mi az, ami kiderül ezekből az írásokból, úgy értem, nem az egyes cikkekből, hanem azok összességéből? Leginkább az, hogy a kérdésről nagyon különböző álláspontok vannak, egészen szélsőségesek is a jó-rossz skála két végén. Mi az ami nem derül ki? Az, hogy milyen a tudományos közélet és az Akadémia valójában, fehér-e vagy fekete, vagy a szürke melyik árnyalata.

Mi segíthetne ezen? Ha a sajtóról van szó, azt mondanám: a profi tényfeltáró újságírás a szó legnemesebb értelmében. Elolvastuk, meghallgattuk a belsők (kutatók, akadémiai tisztviselők, illetékes vagy kevésbé illetékes kormánytagok) véleményét, megfigyelhettük, ki hogyan ássa be magát a maga lövészárkába. Most a kívülálló újságírónak kellene következnie, aki felkészül, odamegy, megnéz, megfigyel, adatokat gyűjt, szálakat fejt ki, eseteket követ végig, dokumentál. Bemegy például a Nádor utcai irodaépületbe, beleszagol a levegőbe, tájékozódik a játékszabályokról, dokumentumokat kér, példákat keres. Beül doktori védésekre, elolvas egy sor bírálatot, meghallgatja a közönség véleményét. Együtt él pár napig laboratóriumi kutatókkal, megnézi, hogy mit csinálnak, megvizsgálja, hogy mi van és mi nincs, mi megy jól, mi megy rosszul. Innovációk útját követi, megnézi, miből mi lesz és hogyan, ki profitál az egészből. Aztán mindezt feldolgozza, rendszerezi és elénk tárja: íme, ezt láttam, ezt tapasztaltam, tessék ezt az érintettek véleménye mellé tenni, ezzel kiegészíteni az azokból kialakuló, vagy éppen nem kialakuló képet.

Ez nehéz és strapás feladat, de talán ilyen is lesz. Kár lenne, ha ez a hasznos vita is úgy oszlana szét a levegőben, mint Robin Hood utolsó kilőtt nyila, ahogy egy szép filmben egyszer láttam.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.