Rivaldafény

Pár napig nem volt időm átnézni a lapokat. Csinos kupac halmozódott fel belőlük a sarokban. Mikor elővettem őket, több olyat is találtam, amelyeiknek Steve Ballmer mosolygott a címlapján. Értékelések, elemzések a tevékenységéről, a vállalatáról.

De mivel is lehet egy vezetőt értékelni? Legyünk szőrös szívű kapitalisták, és mondjuk azt, hogy leginkább a vállalat piaci értékének növekedésével. Nos, ebből a szempontból a Microsoft kifejezetten érdekes képet mutat. Ballmer 2000. január 13-án vette át Bill Gatestől a vezérigazgatói pozíciót. A Microsoft árfolyama akkor 53,91 dollár volt. Jelenleg körülbelül harminc dollárt ér egy részvény. Hát… De ne legyünk igazságtalanok. 2000. elején még az internetes lufi időszakát éltük, tehát a redmonti óriás akkori árfolyamában is sok volt a levegő, aminek egy év múlva már nyoma sem volt, vagyis szépen lementek arra a bizonyos harminc körüli értékre.

…És azóta? Azóta árfolyam-vonalon gyakorlatilag semmi. Egy szép vízszintes vonal, enyhe rezgésekkel. Mindeközben a cég kasszájába dől a pénz, cashben nincs hiány, a vállalat teljesíti a kötelességét. Miért teljesíti? Leginkább azért, mert még mindig működik az a stratégia, amit Bill Gates olyan szépen ír le az első könyvében: ott kell lenni minden asztalon, de facto szabvánnyá, azaz valamiféle természetes monopóliummá kell válni. Ez lényegében megtörtént.

A kérdés most az, meddig működik még tovább ez a stratégia. Mire következtethetünk a Vista bevezetésének kísérőjelenségeiből? Miért olyan fontos ráerősíteni a reklámüzletre? Miért lett a Google a fő ellenség? Miért van szükség a Yahoo!-ra vagy valami hasonlóra – portálra, szolgáltatóra, társasági hálóra stb. – az internetes világból? Miért kell ekkora lendülettel építeni a nagy adatközpontokat, a „felhőt”? Mennyire veszélyes az egyre divatosabb Apple? Merre kellene tovább diverzifikálni, mit hoztak az eddigi akciók?

A lapok ezeket a kérdéseket elemzik. Mindeközben Bill Gates az elnöki pozíciót is feladja, energiáit az alapítványának szenteli. A reflektorfényben Ballmer áll, a hatalmas pénzgyártó gépezet, meg az a bizonyos vízszintes vonal.     

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.