Régi / új

Óra az iskola MBA programján. Tizenöt diák a világ minden tájáról: Németországból, Nigériából, Mexikóból, Indiából, Bulgáriából, Magyarországról stb. Vendégtanárt hívtam, egy régi iesmerősömet. Ő kezd, és elsőként arra kéri a közönséget, mutatkozzanak be, mondják el, ki mit gondol a jövőjéről. “Érdekes – vonja le a következtetést a végén -, úgy látszik senkit sem érdekelnek a kezdő vállalkozások. Bezzeg amikor én diák voltam tíz évvel ezelőtt, a többség valamilyen start-up céghez akart menni.”

Tucatnyi diák, az persze statisztikai értelemben nem minta. Mégis, ha az órán tapasztaltak mögé teszünk néhány adatot, azok jellemzővé válnak, elmondanak valamit a világról. Hivatalos adatok szerint az idén 53 vállalat ment tőzsdére az Egyesült Államokban. A kilencvenes években 553 volt az éves átlag. A visszaesés e téren tehát fölöttébb látványos. A számokból azt is láthatjuk, hogy a legnagyobb visszaesés a technológiai szektorban volt, ahol a múlt század utolsó évtizedében 140 tőzsdei megjelenés volt az éves átlag – a mögötünk álló öt évben összesen nem volt ennyi. A Google nagy kivétel és nagy szenzáció, de nem csinált nyarat.

Azt is sejtjük, hogyan látják a befektetők a tőzsdék friss szereplőit. Az elemzések azt mutatják, hogy gyengébben teljesítenek a hasonló méretű tőzsdei cégeknél. A befektetők tehát általában jobban járnak, ha a régi, bejáratott vállalatok részvényeit vásárolják.

Mindezek a jelenségek persze bonyolultabbak és összetettebbek az itt elmondottaknál, de a bejegyzés elején leírtakra adhatnak némi magyarázatot.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.