Régi Krochmalna

Vajon Singer melyik könyvét olvashattam először? Talán A rabszolgát vagy A sátán Gorajbant. Akkoriban gyéren csordogáltak a magyar fordítások, angolul viszont könnyű volt Singer-könyveket szerezni, csak be kellett ballagni az idegen nyelvű könyvesboltba a Váci utca elején. Én el is olvastam néhányat, többnyire puhafedelű regényeket, nagy élvezettel.

Aztán szaporodni kezdtek a magyar fordítások is. Pár napja A rabbi előtt című novelláskötet került a kezembe. Rövid írások az író gyerekkoráról, újságcikk-méretűek, nyilván nem véletlenül. Singer apja rabbi volt Varsó régi Korchmalna utcájában. Jártak hozzá mindenféle népek: gazdagok és szegények, házasodni vagy válni készülő párok, becsületesek és gazemberek, tudós vallásmagyarázók, más rabbik a szomszéd utcákból, vallásosak és vallástalanok, fiatalok és öregek, helyiek és idegenek. A rabbi figyelt, gondolkodott és ítélkezett. A kis Isaac pedig „egyetlen hatalmas fül volt”: ha kiküldték a szobából, elbújt a polcok mögött, hogy hallja, mi történik, milyen ügyen járnak ott az emberek. Hol nevetett a hallottakon, hol összeszorult a szíve, hol megértett valamit, hol elbizonytalanodott abban, amit addig gondolt a világról és az emberekről.

Aztán leírta mindezt, mi pedig olvassuk, hogy megtudjuk, milyen is volt az élet a régi Korchmalna utcában. Mozgalmas volt és sok tanulsággal szolgált.     

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.