Profil

Tegnap szobabiciklizés közben az egyik tévécsatornán egy beszélgetős műsort néztem. Három vendég ült az asztalnál Friderikusz Sándor társaságában: egy nyomozó, egy jogász és egy profilrajzoló vagy profilépítő szakember, a pontos megnevezésre már nem emlékszem. A témához pont erre a három szakterületre volt szükség. Egy hírről beszélgettek, ami szerint a britek azon törik a fejüket, hogy megfelelő módszerekkel kiválasztják a tömegből azokat, akik valószínűleg valamilyen bűntényt fognak elkövetni. Azt, hogy kiknél nagyobb ez a valószínűség az átlagosnál, módszeresen felépített adatbázisok elemzése alapján fogják meghatározni.

Az elképzelés tulajdonképpen nem meglepő. Az eszközei sem azok: adatbázis, statisztikai elemzések, adatbányászat, profilrajzolás, összefüggések keresése. Nagyrészt erre épül a modern marketing. Ha az embernek azt mondják, hogy az életkorod, a lakóhelyed, a foglalkozásod, a vásárlási szokásaid, a vallásod, a gyerekeid száma, a bakbetéteid mozgása stb. alapján te nagy valószínűséggel az átlagosnál jobb potenciális sültgesztenye-vásárló vagy, éppen ezért téged fogunk célba venni a reklámjainkkal, nem lepődik meg, sőt, esetleg arra gondol, tényleg szeretem a sültgesztenyét, jöjjön az a reklám, lássuk a felhozatalt. De ha hasonló információk alapján azt közlik vele, hogy potenciális bűnelkövető, éppen ezért jobban megmotozzák a repülőtéren, nem engedik be a meccsre, vagy gyakrabban sorolják a gyanúsítottak közé, akkor az már valami más.

Emlékszem, amikor nyáron pont a terrorriadó alatt voltunk Angliában, az ottani újságokban és a tévében pont erről vitatkoztak, hiszen látható volt, hogy a fokozott biztonsági rendszabályokat, ha azokat mindenkivel szemben egyformán alkalmazzák, a légi utasközlekedés egyszerűen nem bírja el, különösen a mai fapados világban.

A Friderikusz-műsorba meghívott profilépítő szakember szerint a találati arány egész jó. A bűnüldöző szervezetek forrásai korlátozottak, a velük szemben támasztott hatékonysági követelmények magasak. Mi van akkor, ha a hatékonyság egyik feltétele a pontosabb célzás, a koncentrálás, a fokuszálás?    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.