Primőr

A Műegyetem egyik kurzusán az informatikai piac trendjeiről és eseményeiről van szó. Az egyik téma a piac konszolidációja.

Illusztrációként egy 2003. nyarán készült grafikont használok, ami a vállalati szoftverek vezető cégeinek piaci részesedését mutatja. 2002 és 2003 januárja között a licencbevételeik csökkentek. A grafikonon jól látható, hogyan koncentrálódik a piac, hogyan lesz egyre erősebb az SAP.

A már két éves diához kiegészítő magyarázatokat kell fűzni. 2003-ban még ott volt a listán a J.D. Edwards és a PeopleSoft. Ezeket a cégeket mára felvásárolta az Oracle, amely így ebben a körben az SAP legjelentősebb vetélytársa lett. A kurzus hallgatóinak egy friss cikket is kiosztok további illusztrációként. Arról szól, hogyan vetélkedik egymással a két nagy egy kisebb cégért, a Retekért. A Retek a kiskereskedelmi szektor cégeinek készít szoftvereket. Részvényesei valószínűleg jól jártak, hiszen a két rivális alkuja magasra srófolta az árakat. A cég végül az Oracle-nak adta meg magát. Persze az SAP-t sem kell félteni, hiszen az adatok szerint a kiskereskedelmi szektorban még mindig több ügyfele van, mint a versenytársának a Retekkel együtt. Közben alulról támad a Microsoft. A csata folytatódik.

Hát ilyen érzés Reteknek lenni áprilisban, nem sokkal Húsvét után.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.