Pénzügyi ismeretek informatikai szakembereknek

Kóstolgatom Karen Berman és Joe Knight új könyvét. A címe: Pénzügyi ismeretek informatikai szakembereknek. Vagyis: mit kell tudnia a pénzügyekről, a pénzügyi célokról, kimutatásokról, a számviteli adatokról, saját pénzügyi szerepéről egy vállalati informatikusnak, aki általában sok pénzt költ, és időnként megkérdezik tőle zord pénzügyi mágusok és gazdasági igazgatók, hogy miért. Tanuld meg a nyelvüket, üzeni a könyv, különben úgy fogod érezni magad, mint aki fűszoknyás, lándzsákkal hadonászó, értehetetlen szavakat kiabáló bennszülöttek közé csöppent.

Az indítás érdekes. IT-s vagy, mondják a szerzők, aki általában közvetett, nehezen áttekinthető, felmérhető hatást gyakorol az üzleti eredményekre. Ne hidd azt, hogy a pénzügyön és a számvitelen sokkal jobb a helyzet. Az ott produkált számok, a szép táblázatok, a grafikonok, a képletek, a kalkulációk tényleg elegánsak. A számok jó része azonban nem több jó vagy kevésbé jó becslésnél. Ha egy kicsit megkaparod őket, előbukkannak a problémáik. A pénzügyi-számviteli kimutatásoknak a vállalat állapotát, vagyonát, eredményességét kellene tükrözniük. Ezt azonban nem kevés bizonytalansággal teszik. Ha a pénzügyesek kérdeznek tőled valamit, nyugodtan kérdezz vissza te is: kellően megalapozottak a feltevéseitek? Tény ez a szám, vagy csak valami jóslat, becslés, jobb híján alkalmazott előírás?

Egyébként jó lenne, ha egy ilyen könyv magyarul is megjelenne. (Tapasztalataim szerint ez leginkább szponzor kérdése.) Talán éppen ez a könyv.  Az mindenestre jó ajánlás, hogy Harvardék adták ki. Elolvasom.                 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.