Patent India

Szabadalmi adatokra bukkanok. India közel nyolcszáz nemzetközi szabadalmi kérelmet adott be 2004-ben. Sok ez? Nem sok, ha arra gondolunk, hogy csak a Nokiának is nagyjából ugyanennyi volt az elmúlt évben, a Philipsnek meg majdnem háromszor ennyi. Mégis sok, ha azt nézzük, hogy három év alatt a növekedés majdnem háromszoros. Azt jelzi ez, hogy az indiai innovációs motor jár, méghozzá teljes sebességgel, az ország egyre inkább a világ egyik fontos szellemi bázisává, intellektuális erőművévé válik.
 
Tegyünk ehhez hozzá még néhány dolgot. Az elmúlt hónapban India parlamentje megszigorította a helyi szabadalmi szabályokat. Ezzel egyrészt jelez a kutatási tevékenységük egy részének olcsó országokba való kiszervezésén gondolkodó multiknak: gyertek nyugodtan. Másrészt saját innovátorainak is üzen: megvédjük a szellemi tulajdonotokat, érdemes fejlesztésbe fektetni. Az erősebb szabadalmi védelemtől azt remélik, hogy több vállalat fogja használni a félsziget viszonylag olcsó mérnökeit, tudósait, programozóit. Nyilván figyelik a trendeket: egyes elemzők szerint a kutatás-kiszervezési ipar több mint tízmilliárdos piaccá nőheti ki magát a következő öt évben.

Az ország külkereskedelmi adatai jól mutatják a fejlődési potenciált: az export és az import látványosan emelkedik. A szoftverfejlesztés mellett, annak sikerein felbuzdulva, újabb és újabb betelepülő iparágak jelennek meg.

Nemrég Kína elnöke tett látogatást Indiában. Találkozóin kifejtette, hogy nagy lehetőségeket lát a két ország együttműködésében. Örülne például, ha még több indiai informatikai vállalat eresztene gyökeret az ő hazájában is, ahogy ezt az Infosys meg a Tata már meg is tette. Kína a hardverre koncentrálhatna, India pedig a szoftverre, vagyis a versengés mellett kiválóan kiegészíthetnék egymást. Mindeközben egy határvitát is meg kellene oldani. Meglátjuk, győzni tud-e a gazdasági pragmatizmus az ellenségeskedés felett.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.