Pakisztán

A NetSol Tecnologies információtechnológiai szolgáltató vállalat. Kínálata a szokásos: szoftverfejlesztés, rendszerintegráció, kiszervezés meg a többi ilyesmi. Ha valaki meglátogatja a honlapját és arra kíváncsi, miként léphetne velük személyes kapcsolatba, először egy amerikai címet lát, utána egy angliait, harmadikként pedig egy ausztráliait.

A pakisztáni címek csak ez után következnek. Pedig a NetSol ebben a távoli országban honos. Elég ránézni a vezetők névsorára: egy csomó helyi ember.

Pakisztán India szomszédja. Nemcsak földrajzilag, hanem más szempontból is. Összeköti őket a brit gyarmati múlt, sőt az angol nyelv is, hiszen azt Pakisztánban vagy 17 millió ember beszéli. Kultúrájukban is vannak hasonló elemek: nagyra becsülik az oktatást és a kemény munkát. A bérek között sincs nagy különbség: a telefonos ügyfélszolgálatok alkalmazottai nagyjából 12 dollárt keresnek naponta, a kezdő szofvermérnökök pedig ötezret, ők persze nem naponta, hanem évente.

Logikus gondolat: miért ne követhetné Pakisztán is India példáját az informatikai szolgáltatások exportjában? A számok egyelőre kicsik: a pakisztáni IT szolgáltatók 2004-ben mindösszesen 300 millió dollárt produkáltak és ennek csak a tizede volt export. A kormányzatnak a szoftverexport fellendítésével foglalkozó bizottsága (érdemes meglátogatni a honlapjukat) azonban sokat tesz azért, hogy a trend emelkedő legyen: a szoftverexportra adókedvezményt adnak, leegyszerűsítették a befektetési eljárásokat, információtechnológiai parkokat építenek a nagyvárosokban. Nem eredménytelenül: előrejelzések szerint az elkövetkező időkben 40% fölötti éves növekedés várható. A fő irányvonalak: ügyfélszolgálati központok és IT outsourcing. Frontvonali képviseletek a fejlett piacokon, kivitelezés az olcsó hátországban. A feladat nem könnyű: hogy mást ne mondjunk, a gyors növekedés miatt hiány van IT szakemberekből, meg aztán itt van a biztonság és a bizalom kérdése is.

A NetSol egyike a pakisztáni éllovasoknak. Már kijutottak a NASDAQ-ra. Áprilisban 2,3 milliós üzletet kötöttek a Toyotával és rövidesen meg akarnak jelenni Európában is. Az IT paletta színesedik.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.