P2P

Pár héttel ezelőtt, amikor az iskolában elkezdődött a nyári outsourcing kurzus, a bevezetőben arra igyekeztem felhívni a hallgatók figyelmét, hogy a kiszervezés hétköznapi dolog, az ember nap mint nap találkozik vele, méghozzá egyre többször. Kiszervezés például az, amikor a boltban fogok egy kosarat és kiszolgálom magamat, hiszen ezzel a kereskedő munkáját veszem át. Az iskola pedig nem, más, mint egy „shared service center”, egy közösen fenntartott és használt szolgáltató központ, ahová elvisszük okulni a gyereket ahelyett, hogy magunk foglalkoznánk vele.

Az oktatási szolgáltatás módja és minősége persze összefügg a technikai fejlődéssel. Az elmúlt évtizedekben érdekes volt figyelni, hogyan lesz a levelezős oktatásból távoktatás, a távoktatásból elektronikus oktatás, illetve e-learning. Az e-learninghez rengeteg elektronikus tananyagot kellett gyártani, hiszen a gép helyettesítette az embert. Az e-learning kritikusai – nem alaptalanul – általában pont ezt kifogásolták: a személytelenséget, a közvetlen emberi kapcsolat hiányát.

Most viszont az ember, az eleven tanár visszajön. Mi hozza vissza? A széles sáv meg minden, amit azon csinálni lehet. Megnéztem a NBC-ne egy riportfilmet a TutorVista nevű vállalkozásról. Korrepetálást vállalnak az Egyesült Államokban és Angliában egy sor tárgyból, meglepően olcsón, körülbelül száz dollárért havonta, időkorlát nélkül, bejelentkezéses rendszerben.

Nézem a filmet: az angol nebuló a képernyő előtt ül, dolgozik, közben élénken társalog a tanárával, az interneten persze, miközben az is látszik, hogy a legfontosabb munkaeszköz a közösen használt virtuális tábla. A tanár valahol Indiában van, a TutorVista ugyanis indiai vállalkozás. Székháza nincs, a tanárok otthon dolgoznak, szétszórva mindenfelé, így ugyanis olcsóbb. A konzultációkat rögzítik, a szülőkkel havonta megbeszélik az eredményeket és a teendőket. A tematika a körzeti tanrendekhez, az iskolai vizsgakövetelményekhez igazodik.

A cégnek már több mint kétezer előfizetője van, az év végéig tízezerre szeretnének felfutni. Az USA és Anglia után Ausztrália és Kanada a célpont, és persze Kína, ahonnan a legnagyobb növekedést várják. Az NBC riportjában meginterjúvoltak szerint a kiejtés nem probléma.

Outsourcing ez, annak is az offshore-változata, de van itt long tail jelenség is, Chris Anderson nyilván örülne neki. Offshoringot látunk itt, méghozzá person-to-person offshoringot, nevezzük is el rögtön P2P-nek. Más példákért nem kell messze menni: itt van rögtön a Praxis nyelviskola. A kínai nyelvet oktatják, de jön a spanyol is, meg majd a többi. Szolgáltatásaik egy része ingyenes: kínai szövegeket közvetítenek podcasting alapon, kínai betűkkel együtt. Ha valaki többet szeretne, Skype-os magántanításra fizethet elő. Több ezer előfizetős diák a világ minden pontjáról, harmincegynehány kínai nyelvtanár Shanghaiban, fejenként havi ötszáz dollár bérért.

Ne feledjük: a széles sáv egy személyes szolgáltatást vesz ostrom alá: a magántanítást, a korrepetálást.     

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.