Outsourcing

Szeretem néha meglátogatni az indiai Infosys honlapját, mert mindig találok rajta valami érdekeset. Lám, most is van egy friss hír: a napokban szereztek egy nagy outsourcing-üzletet az ABN Amro Holdingstól. A milliárdos tortából nemcsak ők, hanem egy sor más cég is részesednek: az IBM, a szintén indiai Tata és Patni cégek meg az Accenture.

Ebből a hírből két dologra is következtetni lehet. Egyrészt arra, hogy az indiai cégek Amerika után sikeresen erősítenek Európában is. Másrészt pedig az is valószínű, hogy az európai kiszervezési trend határozottan felfelé tart, hiszen az ABN Amro vezérhajónak számít, amihez sokan igyekeznek igazodni.

Tegyünk a hírhez még egy adatot. A TPI of Woodlands jelenti: az európai vállalatok 2004-ben 41 milliárd dollárt szántak outsourcing szerződésekre, nagyjából kétszer annyit, mint két évvel korábban.

Azért érdekes dolog ez a globalizáció. Egy holland bank párhuzamosan ad outsourcing megbízást amerikai és indiai cégeknek. Az utóbbiak pedig egyebek között japán módszereket használnak a megbízótól átvett folyamatok megszervezésénél. Az indiai Wipro-nál pédául Liker Toyota-könyve kötelező olvasmány.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.