Outsourcing kicsiben

Egy történet szálait követve jutottam el a Digital Divide Data cég honlapjára.  2001-ben alapította egy amerikai, bizonyos Jeremy Hockenstein Kambodzsában. A DDD adatbevitellel foglalkozik, jelesül nyomtatott vagy mikrofilmen rendelkezésre álló szövegek számítógépbe gépelésével, vagyis digitalizálásával. A legelső megbízásuk a Harvard Egyetem egyik újságja régi számainak gépre vitele volt. A nyomtatott oldalakat Amerikában beszkennelték, kábelen átküldték Kambodzsába, ahol a helyi alkalmazottak begépelték őket, majd az eredményt visszaküldték az Államokba.. Az üzlet megy, a létszám mára 170-re emelkedett, és Laoszban is megnyitottak egy irodát.

Az alkalmazottak napi hat órát dolgoznak, egy szabadnapjuk van egy héten, és havi 75 dollárt keresnek. Ez a pénz nem tűnik valami soknak, ezért rögtön tegyük hozzá: ez pont a kambodzsai minimálbér kétszerese. Az országban az éves átlagjövedelem 400 dollár körül mozog.  A pénzen kívül az alkalmazotak tanulmányi ösztöndíjat is kapnak, amit jó részük ki is használ. Ebből az is látható, hogy Mr. Hockensteint az üzleti megfontolások mellett jótékonysági célok is motiválják.

Az első alkalmazottak közül néhányan saját céget alapítottak. Rájöttek ugyanis, hogy a nem digitalizált anyagokban gyakran sok javítanivaló akad, mert például rosszul tervezték meg az adatbázisokat. A derék kambodzsaiak tehát előbbre húzódtak az értékláncban és felvállalták a javítási és tervezési munkákat.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.