Összehasonlítások

Beszélgetés egy hazai középméretű vállalat vezetőjével. Körülbelül tíz éve ismerem őket. Az első találkozásunk idején éppen válságban voltak, méghozzá vezetési válságban: a gyorsan növekvő magánvállalkozások tipikus irányítási problémáit mutatták, pont úgy, ahogy a könyvekben meg van írva. A problémákat radikális szervezeti átalakítás oldotta meg, ami után több éves töretlen, lendületes növekedés következett.

Most ismét válságban vannak, de annak eredete nem belső, hanem külső. Magyarázatként elég annyi, hogy az építőipar ellátási láncában dolgoznak. A kereslet visszaesése derékba kapta őket, és most azt teszik, amit ilyenkor tenni kell. A termelést a kereslethez igazítják: leállították az egyik műszakot, részlegesen áttértek a négynapos munkahétre, jelentősen csökkentették a létszámot. Határozott lépéseket tettek a kintlévőségeik behajtása, a likviditásuk megőrzése érdekében, és úgy tűnik, ez sikerült is. Most az irányítási rendszer átalakításán dolgoznak, mivel a kisebb mérethez egyszerűbb szervezet illik.

Szerencsére nincsenek eladósodva, a betétjeik kamatoznak, ha a válság elmúlik, rugalmasan tudnak növekedni. Jó esélyük van rá, hogy a nehézségeket jobban bírják a versenytársaiknál, ha beindul a növekedés, akár új piacokat is szerezhetnek.

Az előző, a 2000-2001-es gazdasági válságból gyakorlatilag nem éreztek semmit. Az nem az ő válságuk volt, hanem az informatikai szektoré.

Nézegetem a CIO Insight nemrég publikált rövid összehasonlító elemzését az amerikai piacról. Az előző krízis idején az informatikai szektorban a munkanélküliség csúcspontja (6,5%) magasabb volt az országos átlagnál (6,3%). A helyzet most fordított: ma a nemzetgazdasági ráta 8,1%, az informatikai szektoré 5,4%. Ma jóval több informatikai állást hirdetnek, mint az előző recesszió idején. Az informatika az üzletvitel nélkülözhetetlen kellékévé vált, az informatikai feladatok többsége a „valós idejű üzleti intelligenciához” kapcsolódik. Az előző válság idején az informatikai szakemberek fizetése némileg csökkent; ma a fizetések nagyobbak, és egyelőre növekednek. Fontos innovációk is születnek, itt van például a Google látványos növekedése, a virtualizáció, a cloud computing.

Mindezek persze nem jelentik azt, hogy az informatikai szektor könnyen megússza a mostani nehézségeket: elég egy pillantást vetni a PC forgalom visszaesésére vonatkozó jóslatokra.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.