Offshore bedekker

Két napja egy ázsiai útibeszámolóról tettem egy bejegyzét. Most álljon itt egy másik. Ez nem előadás formájában hangzott el: könyvről van szó, amit Paul Davies írt. Davies az Unisys India ügyvezetőjeként éveket töltött az ázsiai szubkontinensen. Élményeit és tapasztalatait papírra vetette és publikálta.

A könyv sajátos keveréke egy szakmai elemzésnek és egy személyes élménybeszámolónak. Vannak benne olyan fejezetek, amelyekben India gazdaságát és az offshore-üzletet elemzi. Listába szedi például azokat a szempontokat, amelyeket szerinte az áron, a minőségen és a rugalmasságon kívül érdemes figyelembe venni akkor, ha valaki informatikai tevékenységei kiszervezésén gondolkodik és e szép országban keres hozzá szolgáltatót. Más fejezetekben praktikus tanácsokat ad egy tipikus üzleti tárgyalás lépéseit követve: mit csinálj, ha az éjszka közepén megérkezel egy zsúfolt repülőtérre, mennyi borravalót adj a taxisnak, hogyan kezeld a pénzt, mire számíts, ha belépsz egy liftbe, kik azok a titokzatos nagybácsik és unokafivérek, akik egyszercsak felbukkannak a semmiből, milyen ruhát viselj a találkozókon, szedni kell-e gyógyszert malária ellen és milyen mellékhatásokkal kell számolni, és így tovább.

Aztán kemény szakmai kérdések jönnek: hogy rakd össze az üzleti tervet, milyen rejtett költségek merülhetnek fel, kockázatmenedzsment és “due diligence”, tárgyalás és alkudozás, menedzsment és kontroll. Mindezeket elég felszínesen, de színesen és érdekesen, személyes hangvételben kapjuk meg. Ott volt, látta, csinálta, és most mesél róla.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.