Nyomtalanul

James Nicholas Gray a Microsoft kutatási részlegének (Microsoft Research) Turing-díjas tudósa volt. 2007. január 28-án a jachtjával együtt eltűnt az óceánon, valahol San Francisco közelében. Egyedül indult útnak. A tenger nyugodt volt, balesetet nem jelzett senki. A hajóra egy olyan jelzőberendezés is beszereltek, amely azonnal jelezte a külvilágnak, ha a jacht süllyedni kezdett. Most néma maradt. Grayt és hajóját hónapokig keresték, a legkorszerűbb technikai eszközöket is bevetve. Semmi eredmény.

Pár napja került a kezembe Gray egy 2003-ban született tanulmánya, „Distributed Computing Economics” a címe. Tulajdonképpen nem is tanulmány, inkább pár oldalas összefoglaló. Azt vizsgálja benne, mikor érdemes valamilyen számítási feladatot másik helyen és másik gépen (adatközpontban, megosztott szolgáltató központban, a „felhőben’) végezni. A kiindulópontot a költségek adják. Bontsuk elemekre a feladatot, aztán nézzük meg, mi mennyibe kerül – mondja Gray. (Olyan ez, mint egy ABC elemzés – mondhatnák a kontrollerek.) Számítsuk ki például, hogy egy dollárért hány gigabájtot küldhetünk át a helyi és a távolsági hálózatokon, mennyi CPU feldolgozási időt kapunk, mekkora tárhelyet bérelhetünk, stb. Az eredmények megmutatják, mit érdemes helyben, és mit egy megosztott központban csinálni.

Gray megbecsüli ezeket az értékeket, majd levonja a következtetést: az ideális „mobil” feladat nem igényel adatbázis-hozzáférést, kicsi a hálózati input-output igénye, viszont rengeteg számítással jár. Néhány példa: rejtjelezési rendszerek feltörése, Monte Carlo szimuláció a pénzügyi portfoliók kockázatkezeléséhez, filmes animációk készítése.

Ne feledjük, figyelmeztet Gray, hogy ezek a költségadatok csak becslések, ráadásul csak adott időpontban érvényesek. A Google, a Yahoo! és más cégek bebizonyították, hogy a tömegszerűség növelésével kiváló lehetőségek nyílnak egyes fajlagos költségek csökkentésére. Ráadásul a költségek változnak, méghozzá különböző tempóban. A nagy verseny a távközlési költségek csökkenése és Moore törvényének érvényesülése között bontakozik ki. Ha a távközlési költségek lassabban esnek, az ideális feladatra vonatkozó megállapítás erősödik, fordított helyzetben gyengül. Valószínűleg ez az elemzés az adatközpontok üzleti modelljének a kulcsa.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.