Nincs romantikája

Valaki megfúrta egy atlantai cég számítógépeit és ellopta egy csomó hitelkártya adatát – ez a hír folyik most minden újságból és a tévéből. Világszerte kártyákat tiltanak le, cserélnek ki, az FBI pedig nyomoz. Számomra nem derült ki, hogy a lopás pontosan mikor is történt, és ki mit csinált vagy nem csinált azóta. Az ügy mindenesetre kellemetlen. “Veled is megtörténhet” – ez az üzenete.

Az internetes alvilág működik. Christopher Abad szerint aki el akarja képzelni, hogy ez a világ milyen, ne az orosz vagy a kínai maffia képét vetítse maga elé. Inkább egy tizenévest képzeljen el, aki elég kifinomult technikai infrastruktúrához fér hozzá, de ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a világ valamelyik eldugott sarkában ül, ahonnan az internet jelenti az egyetlen komoly kapcsolatot a világgal.

Abad kutató, aki nemrég több hónapot töltött az internetes alvilág bugyraiban anélkül, hogy felkelt volna a számítógépe mellől. Az úgynevezett “phisher”-ekkel foglalkozott, akik hamis e-mailekkel és honlapokkal próbálják rávenni az embereket, hogy megadják az adataikat. Rengeteg levelet küldenek ki abban a reményben, hogy néhányan bedőlnek nekik. Abad internetes szálakon indult el és nézett körül közöttük.

A kutató szerint az ilyen csalásokhoz egyre kifinomultabb technikák kellenek, éppen ezért a szakma képviselői egy-egy tevékenységre szakosodnak. Egy nagyobb, szervezettebb akcióhoz több emberre van szükség: az egyiknek levelek szétküldésére használható gépekhez van hozzáférése, a másik olyan honlapokat tud csinálni, amelyek kísértetisesen hasonltanak valamelyik ismert internetes cégére, a harmadik arra vállalkozik, hogy a megszerzett adatokkal hamistott hitelkártyákkal felszedi a pénzt az utcai automatákból. Az utóbbiaknak ugyanolyan minősítési rendszere van, mint például az eBay bolhapiacán kereskedőknek: ha meglógnak a pénzzel, nem kapnak több megbízást.

Az alvilági kapcsolatrendszert az internet tartja össze, ugyanúgy, mint a felvilági hálózatokat. Az internet a technológiai alapja az információs kor szervezeti formájának, a hálózatnak – írja Manuel Castells. Hát, “szervezet” alatt ilyesmire is gondolni kell.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.