Nicholas

Azért ügyesek azok a lányok és fiúk ott a CEO Magazinnál. Kotler, Prahalad, Mintzberg és néhány más nagy név után most Nicholas Carrt vadászták le, és meginterjúvolták. Carr nemrég egy egyszerű szillogizmussal nagy vihart kavart információtechnológiai körökben:

A/ állítás: Tömegcikk nem adhat stratégiai versenyelőnyt.

B/ állítás: Az információtechnológiai ipar termékei és szolgáltatásai tömegcikkekké váltak.

C/ következtetés: Az információtechnológiai ipar termékei nem adnak stratégiai versenyelőnyt.

Másképpen fogalmazva: ha a stratégia lényege a másoktól való különbözés, akkor nem adhat tartós és lényegi előnyt az, amihez mindenki könnyen hozzáfér, ami olcsó, ami szabványos. Ezekre szükség van az üzlet általános infrastruktúrájának részeként, de az előnyt valahol máhol kell keresni, valami különlegesben, ami csak nekem van, amit másoknak nehéz megszerezni. Carr egyebek között az elektromosság példájára hivatkozik: ma egy üzlet sem tud működni, ha nincs nála áram a konnektorban, de mivel áram mindenütt van, különösebb előny nem származik belőle.

Ha valaki vitatkozni akar Carral, a B/ állításra kell az össztüzet irányítania, hiszen az A/ aligha vitatható, a C/ pedig csak egy sima következtetés. Vajon igaza van A Harvard Business Review volt szerkesztőjének? Abban biztos, hogy a tömegcikkesedés, a szabványosodás, az árak csökkenése, a közmű-modellek felé haladás nagyon erős tendencia az informatikai iparban, és ez igaz az alkalmazásra, a technológiához való alkalmazkodás módjaira is. A “világszabványok” a szemünk előtt alakulnak ki, hiba lenne őket nem észre venni. De legalább ugyanekkora tévedés lenne nem látni az iparág innovációs potenciálját. Carr fontos jelenségre és szabályosságra mutat rá, de a kép ennél gazdagabb.

Ha már a szabványosodást meg az árcsökkenést emlegetjük, álljon itt még valami. E naplóban többször emlegettem már a százdolláros számítógép tervét. Nos, úgy tűnik, a célegyenesbe érkeztünk. A hírek szerint a tervező csapat most 130 dolláros költségnél tart, ami már nagyon közel van a célhoz. A prototípust idénre, a gyártás megkezdését 2006-ra ígérik.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.