Napfivér, Holdnővér

A Business Week május 8-i számában két cikkben is találkoztam a Sunnal. Az elsőt Peter Burrows írta, a lap IT piaci szakértője. Az apropót az adta, hogy Scott McNealy átadta a vezérigazgatói posztot az egyik alvezérének, és magának csak az elnöki széket tartotta meg. Az eseményt szinte minden komolyabb lap hírül adta és kommentálta. McNealey nagyságát mindenki elismeri, ugyanakkor nem rejtik véka alá azt sem, hogy a Sun évek óta veszteséges. Itt van előttem a szám: 2002. óta összesen 5 milliárd dollárnak mondtak búcsút, ami nem kis pénz, amin az sem változtat sokat, hogy a dollár már megint gyengül. A vállalat részvényeinek értéke a 2000-es szint kis töredékére zsugorodott.

Az őrségváltásról talált cikkeket öszegyűjtöm: jól jönnek majd ősszel, amikor valamelyik kurzuson majd biztosan feldolgozzuk a vállalat esetét. A Sun ugyanis nagyon érdekes cég, a maga sajátos ellentmondásaival. Csak egy példa: bevételeik 15%-át költik kutatás-fejlesztésre, arányaiban kétszer annyit, mint az IBM – mégis veszteségesek. Mi lehet ennek az oka? Scott McNealey egy sor fejlődési tendenciát nagy pontosággal előre látott – más dolgokat viszont ezek szerint nem.

Befejeztem a Burrows-cikket és pár oldalt előre lapoztam. Egy fényképet látok: szekrénnyi Sun-szerveregyüttesek valahol egy számítógépes központban. Mellettük pedig egy ősz hajú apáca. A cikk nem a Sunról szól, hanem erről az apácáról, Judith Zoebelein nővérről, a Vatikán internetes központjának fészerkesztőjéről. Ő gondozza a Vatikán honlapját, amit meg is néztem és igen jónak találtam. A cikkből megtudom, hogy Judith nővér néhány technológiai szakértővel a kilencvenes évek közepén győzte meg (álítólag igen könnyen) Második János Pál pápát arról, hogy a Vatikánnak igenis szüksége van az internetre és egy jó honlapra. Elsőként a pápa 1995-ös karácsonyi üzenetét publikálták a Hálón. A mai honlapon órákat lehet barangolni.

Judith nővér most is nagy munkában van. Az új honlap ősszel jelenik meg. A friss jelszó: lehetővé kell tenni a hívőknek, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, kommunikáljanak, együtt tanuljanak és dolgozzanak, majd ki mit tanult és tapasztalt, vigye haza a maga közösségébe. Ezek bizony webkettős gondolatok és célkitűzések. Vallás, egyház, internet – körül kellene nézni, mit írtak már erről a témáról.

Két cikkben két találkozás a Sunnal, teljesen más szövegkörnyezetben. Ez szép és érdekes, de most melyik kategóriába rakjam ezt a bejegyzést?

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.