Mozog

Érdekes információk és adatok az IBM-ről a Business Week honlapján, Steve Hamm tollából. (Hamm egyébként, ahogy a link mutatja, szorgalmas blogger lett, egyelőre szorgalmasabb kollegájánál, Michael Mandelnél.) A kilencvenes években azt figyeltük, hogyan vált át a Nagy Kék a szolgáltatásokra. Most az az érdekes, mi történik ezekkel a szolgáltatásokkal, hogyan bírják a versenyt az indiaiakkal.

Hamm leszögezi: a cég pénzügyi teljesítménye a mérleg szintjén jó, az árfolyama is emelkedett, ennek azonban ára van. Észak-Amerikában létszámcsökkentéseket kell végrehajtani, ez a vidék ugyanis túlságosan drága. A cégnek jelenleg nagyjából 355.000 alkalmazottja van, közülük 53.000 már Indiában él.  A technológiai szolgáltatási piacból tavaly 7,2%-ot mondhattak a magukénak, ami szép eredmény, de egy évvel korábban ugyanaz a mutató 7,5% volt. Mindeközben az indiai technológiai szolgáltatásexport 32%-kal nőtt egy év alatt, ami a régi nagyokat átszervezésre és olcsó országokba való kiszervezésre kényszeríti. „You have access to expertise wherever it is in the world” – mondja Palmisano.

Az álláshelyek pedig megindulnak, kisebb-nagyobb csomagokban olcsóbb helyek felé tartanak Észak-Amerikából és Európa drágább országaiból. Az IBM-es Global Technology Services nevű üzletág Hamm információi szerint 7,8%-os operatív nyereséghányaddal dolgozik. A vezető indiai cégek 25-30%-ot is el tudnak érni. Ez a különbség azt is jelzi, hogy a vándorlási trend valószínűleg tartós lesz.         

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.