Mozgásban

A tegnapi Népszabadság gazdasági rovatában hosszú cikk jelent meg a Magyarországon tevékenykedő szolgáltató központokról. Vajon akkor is ide jöttek volna valamennyien, ha nem kapnak támogatást? Fodor István, az Ericsson volt elnöke szerint igen. Akit pedig csak a támogatás érdekelt, nem érdemes marasztalni, mert úgyis odébbáll, ha valahol többre számít. A cikk egyértelműen kifejti: a szolgáltató központok nagyon szakmai szempontból nagyon széles skálát képviselnek, az egyszerű, rutinjellegű, gépies tevékenységektől kezdődően az igényes, nagy értékű kutatási-fejlesztési munkákig. Az előbbiek betelepedése jó dolog foglalkoztatási szempontból, de stratégiai szempontból az a nagy kérdés, hogyan lehet az utóbbiakat ide vonzani és itt tartani.

A szolgáltató központok világa mozgásban van, mivel változnak a mozgatóerők és a feltételek. Lassulásról, recessziós előjelekről érkeznek hírek mindenfelé. Az érintett vállalatok takarékoskodni szeretnének. A költségek csökkentése korábban is fontos cél volt, és ezt többen úgy oldották meg, hogy egyes szolgáltatási részlegeiket kitelepítették az olcsó Indiába. Ez a megoldás azonban – írja a The Wall Street Journal február 11-i száma – ma már többeknek nem megfelelő: saját támaszpontok működtetése túl drága. Jobban jár az, aki átadja a szolgáltatást egy profi indiai cégnek, ami persze kockázatos lépés lehet, ha kulcsfontosságú tevékenységről van szó.

Nagy üzletek születnek, az Infosys például nemrég három szolgáltató központot vásárolt meg a Philipstől Indiában, Thaiföldön és Lengyelországban. Mindeközben India drágul, a bérek emelkednek, ez a trend pedig felértékeli az olcsóbb országokat, például Vietnámot. Nagy baj azért nincs: ha a Nasscom statisztikái pontosak, az indiai szoftver- és szolgáltatási szektor bevétele az idén várhatóan meg fogja haladni az ötvenmilliárd dollárt. 1998-ban még csak ötmilliárd körül jártak.      

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.