Monsieur Blog

Etienne Chouard egyszerű középiskolai tanár Marseille-ben. A fényképe alapján kifejezetten hétköznapi embernek látszik. Ez nyilván kevés ahhoz, hogy szárnyára vegye a világhír. Monsieur Chouard internetes naplót, azaz blogot ír. A fényhez és a ragyogáshoz ez sem elegendő: a Loiclemeur.com adatai szerint a francia lakosság majd öt százaléka csinál valami hasonlót, ami, ha elvégezzük a szükséges matematikai műveletet, rengeteg embert jelent. Monsieur Chouard mégis világhírű lett, beszélnek és írnak róla otthon és külföldön. Hogy miért? Állítólag egyebek között rajta múlott, hogy a franciák nemrég nemmel szavaztak az Európai Unió tervezett új alkotmányára.

A fellelhető nyomok szerint – az interneten van belőlük bőven –  Monsieur Chouard markáns véleményt tett közzé az alkotmányról a saját naplójában és más helyeken. Aztán a szavazás előtt megjelent róla egy-két tudósítás (történetesen a Le Monde-ban és a Yahoo! híreiben), és a lavina elindult, a rendszer begerjedt. A Marseille-i középiskolai tanár honlapját több szézezren vizitálták meg. Ha jól látom, a csoda tudja hogyan készült és ki által publikált angol változaton én voltam a 811.331. látogató. Szép nagy szám ez, annyi, mintha fél Budapest bekopogott volna hozzá.

És mi van ezen a bizonyos honlap-naplóban? Monsieur Chouard saját bevallása szerint nem olvasta végig az alkotmány tervezetét: túlságosan hosszú és bonyolult, nincs rá elegendő ideje. Kifogásait lényegében öt pontba foglalta össze, és ezekkel valahogy telibe találta a közönségét. A híres pontok a következők:

(1) Ha egy dokumentumról a népnek kell szavaznia, akkor annak olvashatónak (azaz közérthetőnek) kell lennie: a tervezett alkotmány nem az.
(2) Egy alkotmány nem épülhet politikai ideológiára: a tervezet arra épül.
(3) Egy alkotmánynak felülvizsgálhatónak, megváltoztathatónak kell lennie: a javasolt alaptörvény nem az.
(4) Az alkotmánynak a hatalmi ágak szétválasztásával meg kell védenie az embereket a zsarnokságtól: a tervezetben ehhez nincsenek meg a megfelelő mechanizmusok.
(5) Egy igazi alkotmányt nem a hatalmon lévők kényszerítenek rá a népre: az magának a népnek kell megalkotnia egy független alkotmányozó testület által, amit direkt erre a célra választanak meg, és az aktus után feloszlatnak. A tervezet a hatalmon lévők által vagy ötven éve létrehozott intézmények pozícióját igyekszik megerősíteni.

Monsieur Chouard személyéről és véleményéről nyilván lehet vitatkozni. Viszont történt ahogy történt, internetes megnyilvánulásai kétségtelenül a szavazást megelőző viták egyik gócpontjává váltak. Tegyük rögtön hozzá: Franciaországban, ahol régi hagyományai vannak a tömeges véleménynyilvánításnak és tiltakozásnak, gondoljunk csak 1789-re vagy 1968-ra. Ha a hivatalos és a korábban intézményesült forrásokban megrendül az emberek bizalma (és úgy tűnik, a francia népszavazásnál ez is történt), az emberek másfelé igyekeznek tájékozódni, és akár Monsieur Chouardot is megtalálhatják. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.